ANNONS

Stora planer – så vill staden förtäta Alvik

Vy från öst. De ljusa husen är planerad bebyggelse.
Vy från öst. De ljusa husen är planerad bebyggelse.
Kontorsfastigheter ska försvinna för att ge plats åt 1 800 nya bostäder, en ny grundskola och flera nya förskolor. Dessutom ska nya mötesplatser och promenadstråk skapas längs Alviks stränder.
Nu har allmänheten chans att tycka till om stadens planer för östra Alvik.
ANNONS

I programförslaget som nu är ute på samråd föreslås en förtätning av östra Alvik med 1 800 nya bostäder, med en jämn fördelning mellan bostads- och hyresrätter.

Det innebär att en stor del av de befintliga kontorsfastigheterna i Alviks strand ersätts med bostadskvarter.

Däremot bevaras byggnader med kulturhistoriskt värde, som exempelvis Barnängsfabriken, Vita villan, Laboratoriebyggnaden, Tranebergsstugan och Tranebergs gård.

SALK-hallen bevaras också, men kommer att byggas till med bostäder som har lokaler för handels- och serviceverksamhet i bottenvåningarna.

Nya skola och flera nya förskolor

I programförslaget finns dessutom planer på en ny F-9 skola för 900 elever, med bibliotek och fullstor idrottshall, vid Alviks strand tvärbanestation och Alviksberget.

Även sex nya förskolor föreslås, med totalt 29 avdelningar. Tre av förskolorna kommer att ligga på bottenvåningar i bostadskvarteren och tre planeras vara friliggande.

Visionsbild för Stationstorget som planeras ligga vid Alvik strands tvärbanestation. Skolan, biblioteket och idrottshallen ska sina entréer mot torget.

ANNONS

Attraktivare stränder

Promenadstråk, parker och mötesplatser längs Alviks stränder ska rustas upp och utvecklas. Dessutom planeras ett nytt bostadsnära torg vid Alvik strand tvärbanestation och flera nya, mindre, offentliga platser.

I Tranebergs fritidspark föreslås en ny 7-spelsplan.

Kajen vid Tranebergs strand föreslås utvecklas med ett trädäck.

Samråd pågår

Programförslaget är nu ute på samråd och synpunkter kan lämnas in fram till 3 april.

Alvik östra är den första av två etapper – Alvik västra är den andra – i stadens arbete att utveckla Alvik. Byggstarten för den första etappen är planerad till tidigast 2023 med inflytt tidigast 2025.

2035 planeras utvecklingen för Alvik vara fullbordad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.