ANNONS

Planerar fler p-platser på Näset

Nu vill Lidingö stad kompensera för de p-platser som försvann i och med cykelbanan på Källängsvägen. Åtta nya platser och borttagen sjudygnsparkering finns bland förslagen. "Moderaterna vill absolut inte nobba bilen", säger Christer Åkerhielm (M).
ANNONS

I höstas byggdes en bredare gång- och cykelbana på Källängsvägen på Näset. Uppgifterna på hur många parkeringsplatser som samtidigt försvann har varierat mellan 31 och 40. Hur som helst har förändringen väckt skarp kritik från närboende och även hemtjänstpersonal, som menar att de inte längre kan garantera att de kommer i tid till den som larmar.

Fr.v Nina Eriksson, Carola Bähren. Svårt parkeringsläge för hemtjänsten på Lidingö.

”Man får chansa och kanske ställa sig lite för nära ett övergångsställe med risk för böter. Men nöden har ingen lag”, sa Nina Eriksson (till vänster)i höstas om parkeringssituationen vid Källängsvägen. Här med hemtjänstkollegan Carola Bähren.

Nu säger Christer Åkerhielm (M), ordförande i tekniska nämnden, att flera åtgärder är på gång för att underlätta situationen. Ett förslag är att måla till åtta nya p-platser, två på Illerbacken och sex vid Kaninens förskola.

Ett annat är att halvera antalet platser som stängs av under vinterstädningen mellan december och april. Genom att öka på antalet städdagar ska det räcka med att stänga av 60 platser i taget i stället för 120.

– Vi har också ett antal platser där man får stå sju dygn i rad. De gör vi om till 24-timmarsparkering så att vi får mycket mer rotation på de platserna.

Beslut om de här förslagen tas vid nästa sammanträde. Tekniska nämnden planerar också att skriva till tre bostadsrättsföreningen på Näset med förslag om hur de kan skapa 24 platser till på befintligt utrymme. Det är dock något som föreningarna själva bestämmer över, inte kommunen.

Mot bakgrund av de klagomål som kommit in kring trafikbyggen ska majoriteten även se över om något behöver ändras i stadens trafikplan, hastighetsplan och parkeringsplan som togs fram för flera år sedan.

– Det har kommit mycket åsikter i trafikfrågor. Moderaterna vill absolut inte nobba bilen. En bra cykelväg ska inte komma på bekostnad av bilar, säger Christer Åkerhielm.

Snabbcykelvägen pausades i måndags efter skarp kritik mot bygget.

Snabbcykelvägen på Norra Kungsvägen är ett av de projekt som fått kritik. Något som ledde till att Lidingö stad avbröt bygget och återställde vägen.

Läs mer: C och L: ”Återställ p-platserna på Näset”

ANNONS

Läs mer: P-förbud hot mot äldres säkerhet

Läs mer: 40 p-platser försvinner från Källängsvägen

Läs mer: 3,5 miljoner för cykelvägen: ”Det är ju inte bra”

Läs mer: 94 p-böter på tre veckor

ANNONS