ANNONS

Planerna på att bygga ut Hersby dammas av

Hersby gymnasium ligger mitt i ett bostadsområde. Det kan innebära att grannar inte gillar att skolan blir större.
Hersby gymnasium ligger mitt i ett bostadsområde. Det kan innebära att grannar inte gillar att skolan blir större.
Turerna kring att skapa nya gymnasieplatser på Lidingö fortsätter. Nu blåser staden liv i planerna på att bygga ut Hersby gymnasium igen.
– Det skulle gjorts för länge sedan, säger Patrik Sandström (MP).
ANNONS

Först gjorde staden omfattande planer för att bygga ut Hersby gymnasium. När det stod klart att Christinaskolan ansökte om att få starta gymnasium i sina lokaler i Gångsätra lades planerna på is.

Christinaskolan överklagar Skolinspektionens nej

Men när Christinaskolans ansökan inte gick igenom hos Skolverket har utbildningsnämndnen dammat av planerna igen.

– Vi hade hoppats att Christinaskolan skulle få tillstånd så att de kunde starta hösten 2020. Nu blev det inte så, därför förbereder vi en utbyggnad av Hersby. På utbildningsnämndens decembermöte kommer vi ge förvaltningen i uppdrag att ta fram bygglovshandlingar, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande för utbildningsnämnden. 

”Äntligen”

När ett utbyggt Hersby kan stå färdigt är oklart, till exempel grund av grannöverklaganden mot bygget som kan komma in.

Oppositionsrådet, Patrik Sandström (MP), välkomnar planerna.

– Det är glädjande att majoriteten äntligen tar upp utbyggnaden av Hersby gymnasium ur byrålådan. Det skulle gjorts för länge sedan. Hersby behöver få både moderna lokaler och fler elevplatser, säger han.

Hersby gymnasium ett steg närmare utbyggnad

ANNONS

Lidingö måste ta ansvar

Han kritiserar dock att planerna fått ligga på is, eftersom det skapar onödiga förseningar i ett pressat läge.  Det finns ett stort behöv av nya gymnasieplatser i länet. 2027 behövs 22 000 nya elev platser i region Stockholm.

– När elevkullarna ökar kraftigt i hela länet ska också Lidingö ta sitt ansvar, vi kan inte bara leva på att andra kommuner ska fixa åt oss. Vi vill att Lidingö ska ha platser för minst hälften av Lidingös gymnasieungdomar, säger Patrik Sandström, oppositionsråd Miljöpartiet.

Hoppas på Christinaskolan

Amelie Tarschys Ingre har dock inte gett upp hoppet om att Christinaskolan som nu söker tillstånd inför 2021, ska kunna erbjuda nya gymnasieplatser på Lidingö snabbare än Hersby.

 

– Det går fortare att flytta in i befintliga lokaler än att bygga ut och dessutom tycker vi det är positivt med valfrihet. Men för att vara på den säkra sidan planeras Hersbys utbyggnad parallellt.

När behöver ni platserna på Lidingö?

– Det är svårt att svara. Runt 60 procent av Lidingös ungdomar brukar i första hand välja ett gymnasium utanför Lidingö. Men vi ser att kullarna ökar och att vi behöver fler gymnasieplatser på Lidingö och i hela gymnasieregionen.