ANNONS

Planerna på höghuset lever igen

Visionsskiss från 2014 över torget där Malmvägen binds ihop med mässanområdet.
Visionsskiss från 2014 över torget där Malmvägen binds ihop med mässanområdet.
Ett av de två förslagen från 2001 som gick vidare innan tävlingen avbröts.
Ett av de två förslagen från 2001 som gick vidare innan tävlingen avbröts.
Ett av de två förslagen från 2001 som gick vidare innan tävlingen avbröts.
Ett av de två förslagen från 2001 som gick vidare innan tävlingen avbröts.
Det första försöket att bygga ett 100 meter högt hus vid mässan slutade med platt fall.

Men nu lever planerna på ett landmärke igen - 15 år senare.

– Om man får till en bra arkitektur har jag inga problem med att låta det sticka upp ordentligt, säger stadsarkitekten Jan Enfors.
ANNONS

För två år sedan höll en delegation av tjänstemän och politiker från Sollentuna ett föredrag på den internationella fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

Ämnet var Sollentunas utveckling från förort till stadsmiljö, och bilden ovan på ett nytt torg och en skyskrapa vid mässanområdet var en av de som visades.

– Det är en bild som berättar något om vart Sollentuna vill i framtiden. Den har ett lite futuristiskt anslag, och tanken är inte att man ska läsa den bokstavligt, säger Anders Hallmén, planeringschef på stadsbyggnadsavdelningen på Sollentuna kommun.

Samtidigt ger den flera ledtrådar till vad kommunen vill åstadkomma.

– Den här visionsskissen är just en vision, men den har kvaliteter och incitament som ligger helt i linje med vad vi anser som rimligt i området, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M).

Högt flygande planer för området vid Sollentunamässan är dock inget nytt.

I början av 2000-talet, långt innan centrala Tureberg blev den täta kvartersstad som det är idag, utlyste fastighetsägaren Skanska en arkitekttävling för att utveckla området. Ambitionen var allt annat än blygsam; ett av kraven var ett 100 meter högt hus.

– Visionen om ett högt hus på den här platsen växte fram ur en dialog med Stockholms stad. Vi pratade om ett stråk mellan centrala Kista via Turebergsleden och norrut mot södra Häggvik, ett stråk som skulle markeras genom ett antal höga byggnader, berättar Jan Enfors, stadsarkitekt i Sollentuna kommun.

Den starkaste drivkraften bakom projektet kom från företaget som drev Sollentunamässan. De ville expandera och ta upp kampen med Stockholmsmässan i Älvsjö, och på önskelistan stod bland annat hotell och lägenheter för uthyrning till utställare.

ANNONS

När företaget istället gjorde helt om och sålde sin verksamhet till Stockholmsmässan gick luften ur projektet. Tävlingen, där två av de fyra bidragen gått vidare till en andra omgång, avslutades tvärt.

– Det kom som en total överraskning för Skanska som plötsligt stod kvar med tomma lokaler. De var tillbaka på ruta noll och det blev en väldig konflikt, minns Jan Enfors.

Nu har Sollentuna kommun och fastighetsägaren Skanska kommit överens om ny inriktning för hur området ska utvecklas. Den här gången ligger fokus på 500 nya bostäder samt kontor, läkarhus, handel och hotell.

Även om förutsättningarna är nya är kommunens intresse på sätt och vis detsamma som då: att förbättra stadsmiljön och göra slutet av Malmvägen mer levande.

Och även tanken på ett rejält högt hus lever kvar.

– Det planeras för tre hus på cirka 70 meter i södra Häggvik, och det skulle vara naturligt att vara ännu lite kaxigare i centrala Tureberg. Om man får till en bra arkitektur har jag inga problem med att låta det sticka upp ordentligt, säger Jan Enfors.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.