ANNONS

Beskedet: Planerna för Ringvägen ändras inte

Kvarter tre och fyra innehåller 70 lägenheter med utsikt över Mälaren. Vy från Ringvägen.
Kvarter tre och fyra innehåller 70 lägenheter med utsikt över Mälaren. Vy från Ringvägen.
När hela bygget är klart kan det innehålla 400 bostäder.
När hela bygget är klart kan det innehålla 400 bostäder.
Ett 13-våningshus ska bli Kungsängens nya landmärke.
Ett 13-våningshus ska bli Kungsängens nya landmärke.
Efter det extrainsatta kommunfullmäktigemötet har ett beslut fattats. Ringvägen ska byggas utan ändringar.
ANNONS

Under det ordinarie kommunfullmäktigemötet i början av februari motsatte sig Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna flera punkter i byggplanerna kring Ringvägen. Bland annat ifrågasatte Moderaterna och Liberalerna det tänkta antalet parkeringsplatser per hushåll, trafiksäkerheten i korsningen mot Enköpingsvägen och huruvida de nya husen kommer att smälta in i omgivningen.

De tre partierna begärde en återremiss och planerna skickades tillbaka till samhällsbyggnadskontoret för att ses över. På det extrainsatta KF-mötet den 20 februari fattades ett beslut: majoriteten håller fast vid det ursprungliga förslaget och det blir inga ändringar.

I en tjänsteskrivelse har samhällsbyggnadskontoret svarat på synpunkterna i återremissen och anser bland annat att en lägre parkeringsvolym kommer att räcka då de nya husen byggs nära både centrum och kollektivtrafik. Vägarna inom detaljplaneområdet anses tåla den ökade mängden trafik och trafiksäkerheten ska kunna ordnas inom ramarna för den liggande planen.

Något som både oppositionen och en del grannar till det planerade bygget varit kritiska mot är höjden på de nya husen och att det finns en risk att det inte passar in i omgivningen.

– Det har varit en ambition att ha en bebyggelse som i huvudsak följer den befintliga bebyggelsen. Flera delar är lägre än omkringliggande bostadshus och vi menar att det här är i linje med omgivande bebyggelse, säger Mathias Rantanen som är samhällsbyggnadschef i Upplands-Bro kommun.

Nu går alltså planerna vidare. Först ska kommunen kungöra beslutet och efter det har grannar och andra sakägare möjlighet att överklaga under tre veckor. Om inga överklaganden kommer in, eller om de avslås av Mark- och miljödomstolen kan byggandet sätta igång inom ungefär ett år.

I sommar väntas också spaden sättas i marken för den sedan tidigare beslutade första etappen, Ringvägen del 1, med omkring 130 lägenheter.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.