ANNONS

Här är planerna för Söderstadion- och Hovet-tomten

Området där Söderstadion tidigare låg
Marken där Söderstadion låg är nu en rivningstomt. Här ska det byggas bostäder.
Marken där Söderstadion låg står tom och Hovet kan rivas i början av 2022. På tomterna byggs det nya området Söderhov med mellan 800 och 1 000 bostäder, kontor och underjordiska hockeyrinkar.
Nu drar planarbetet igång.
ANNONS

Det är mycket på gång i arenaområdet vid Globen. Marken där Söderstadion låg är idag en rivningstomt och Hovet ska rivas när Globen har renoverats. Söderstadion-tomten och Hovet-tomten ska bli ett nytt område med bostäder och arbetsplatser.

Området är en del av Söderstaden som ska länka samman Hammarby sjöstad, Årsta, Enskede, Blåsut och Södermalm. Med förslaget ”Söderhov” vann Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt vann markanvisningen förra hösten med förslaget ”Söderhov”. Det är White och Kjellander Sjöberg som ritat.

Söderhovs flygbild

Visionsbild över hur det nya området Söderhov kan se ut. Bild: Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekts.

Ska bli ett levande område

Förslaget innehåller 800–1 000 bostäder, kontor och service. Under Hovet kommer två träningsrinkar för ishockey att byggas under jorden. De ska i första hand vara tillgängliga för de lag som tränar på Hovet idag. I markplan finns förslag på saluhall, restauranger och musikscen. Ovanpå blir det bostäder.

I förslaget finns även planer på en helt ny sporthall och ett nytt kulturhus. Mitt i området anläggs Söderhovsparken, som omges av kulturhuset och arkaderna.

– Det blir kontor utmed Nynäsvägen längs hela tomten, och bostäder innanför det, säger Mats Viker, vd för SGA Fastigheter.

ANNONS

Ett pussel om ska läggas

Planeringen för området är ett pussel. Parallellt ska nämligen Globen renoveras, eftersom arenan inte längre håller måttet. Ett genomförandebeslut väntas till sommaren.

– Går det igenom är tanken att renoveringen av Globen sker 2019-2021. När den är klar kan vi flytta in ishockeyn till Globen hösten 2021 och då kan vi riva Hovet i början av 2022. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats innan dess, säger Mats Viker.

Om allt går enligt plan kan Söderhov börja byggas 2022-2023.

Vad händer med Söderstadion-tomten till dess?

– Det får vi se. Det är klart att det inte är bra att en så stor tomt står tom i fem år, men det finns inget konkret förslag idag.

Stadsbyggnadsnämnden beslutar om start-PM på fredag, vilket innebär att planarbetet för området påbörjas. Samråd planeras till nästa höst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.