Planket kvar – trots beslut om rivning

Joel Larsson
Planket kostade cirka 200 000 kronor att bygga, enligt uppgift från Tyresö kommun.
Plank
Pia Andersson Wredlert med sonen William och Madelene Sjöqvist med sonen Joel.
Planket som kapslar in de boende på gruppboendet i Trollbäcken står fortfarande kvar – trots att kommunen beslutat att riva det. Anledningen är beslutet om rivning har överklagats.

För nästan ett år sedan berättade Mitt i Tyresö om William, Joel och Joakim som flyttade in med flera andra på det nyrenoverade gruppboendet Villa Linde i Trollbäcken.

Satte upp plank

Efter att de flyttat in satte kommunen upp ett 2,3 meter högt plank runt deras uteplats. Planket är en bullerskärm som hade ingått i detaljplanen från 2002. Detta reagerade anhöriga och personalen starkt på.

– Men buller mot vad? Våra pojkar för inget väsen och det går ingen bilväg här utanför. De få leveranser som kommer till boendet stannar på andra sidan huset. Vi kan inte se det på något annat sätt än att planket är där för att våra pojkar inte ska synas eller höras, sa Joels mamma Madelene Sjöqvist då.Klagomålen såg ut att göra skillnad, för sista mars i år klubbade kommunfullmäktige igenom en ny detaljplan för området, som skulle göra det möjligt att riva planket vid Villa Linde.

Dröjer ett halvår

– Det är jättebra att de har gjort det. Joel och de andra som bor på den här sidan har ju bara ett fönster och det enda de ser när de tittar ut är det gråa planket. Så det är jättebra om det kan rivas, säger Madelene Sjöqvist.

Men någon rivning har fortfarande inte blivit av. Den nya detaljplanen har nämligen överklagats av en granne. Nu ska det avgöras i Mark- och miljödomstolen och innan dess kan inte planket rivas.

Hur lång tid räknar ni med att det tar?

– Svårt att säga, men runt sex månader brukar deras handläggningstider ligga på, säger Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef Tyresö kommun.

Madelene Sjöqvist och hennes son Joel hade hoppats på att planket skulle vara nere nu till sommaren, men de får helt enkelt vänta på Mark- och miljödomstolens dom.

– Det är en kränkning av de här brukarna. Det är dags att de tar bort det här planket. Jag förstår inte varför det tar så lång tid. Det är helt galet, säger hon.