ANNONS

Plaskdamm får kritik- måste renoveras

Kommunens plaskdammar har fått kritik för att de varit för skitiga och haft för höga bakteriehalter. Nu ska Skarpnäcks stadsdels plaskdammar rustas upp.
ANNONS

Totalt sett har Stockholms stads plaskdammar varit ovanligt smutsiga i år. Hela 81 procent av alla dammar har haft för höga bakteriehalter.

En bakterie som staden har mätt är pseudomonas aeruginosa, som kan leda till ögon- och öroninflammationer. Den kan också ställa till med problem om man får in den i sår.

Men framför allt är det städningen som har varit bristfällig. I samtliga av Skarpnäcks stadsdels plaskdammar har städningen skötts dåligt.

– Vi har följt upp med representanter från stadsdelarna och de kom fram till att skyddszonen på cirka 30 meter vid parkstädningen, där man ska vara extra försiktig, inte skötts så väl, säger Marithe Eriksson vid miljöförvaltningen.

Vad gäller Dalgärdets plaskdamm i Magnebergsparken i Enskededalen har miljöförvaltningen krävt en renovering av plaskdammen. Enligt staden var det nästan 13 år sedan den sist renoverades.

– Man måste komplittera med en ny pump i pumphuset så att PH-värdet kan stabilisera sig. Det är det som har varit problemet i alla stadens plaskdammar. Alla våra fyra plaskdammar ska få den nya installationen, säger Mats Berglund, parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Dalgärdets plaskdamm drar igång igen andra veckan i juni. Men Mats Berglund kan inte lova att renoveringen kommer att vara klar tills dess.

– Det törs jag inte svara på. Firman som ska utföra installationen ska rusta alla plaskdammar i hela Stockholm så det är inte säkert att de hinner, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.