Plaskdammarna med mest bakterier i somras

Lugnet hade höga bakteriehalter i somras.
Lugnet hade höga bakteriehalter i somras.
Sex plaskdammar i söderort hade för mycket bakterier vid flera tillfällen förra sommaren.
Det förekom bland annat bakterier som kan ge svårläkta sårinflammationer.
Värst var det i Lugnet och Vippan i Hägersten-Liljeholmen och Fyren i Kärrtorp.

54 plaskdammar i Stockholm var öppna förra sommaren. Av dem hade 83 procent för höga bakteriehalter, enligt en årsrapport från miljöförvaltningen.

En av de bakterier som ökat markant sedan 2016 var jordbakterien pseudomonas aeruginosa. Den bakterien ska inte finnas i badvatten överhuvud taget  eftersom den kan orsaka allvarliga och svårläkta sårinflammationer samt ögon- och öroninflammationer. Provtagningar görs även av heterotrofa bakterier, som ger ett allmänhygieniskt mått på badvattenkvaliteten.

Farsta bäst i test

Tio plaskdammar i staden, varav sex i söderort, stod för merparten av alla bakterieöverskridanden. Svandammsparken i Kransen, Skarpa by i Skarpnäck och Vättersdälden i Årsta hade för höga nivåer vid tre provtagningstillfällen.

Allra värst var det dock i Fyren i Kärrtorp, Vippan i Fruängen och Lugnet i Västertorp som hade för höga halter vid fem tillfällen. Det kan jämföras med de fyra plaskdammarna i Farsta, som klarade alla prover utan anmärkning. Normalt sett sker mellan fem och sju provtagningar per säsong

Dålig städning

Att jordbakterien ökat antas bero på att ytorna runt bassängerna är dåligt städade och att barnen drar med sig jord och växtrester ner i vattnet.

– Vi ser år efter år att det inte städas optimalt på alla ställen, säger Kajsa Holmborn, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

I Fyren kan miljöförvaltningen inte se någon annan förklaring än att det är bristfällig städning som orsakat bakteriehalterna.

I Lugnet och Vippan menar man att problemen beror på de berghällar som finns i dammarna, och som orsakar att smutsvatten rinner ner i plaskdammen, eller blir stillastående.

Dammar står inför renovering

Linda Palo, avdelningschef för samhällsplanering i Hägersten-Liljeholmen, säger att hela parkleken Vippan står på tur för en planerad renovering och att man då ska titta på hur man ska hantera berghällen.

Stadsdelen har även begärt pengar från staden för att rusta upp plaskdammen i Lugnet.

– I sommar kommer vi också att vidta en rad tekniska åtgärder, exempelvis byta sandfilter, för att få bättre vattenkvalitet i dammarna, säger Linda Palo.

I Skarpnäck har man redan bytt sandfilter i Fyren och hoppas att det ska ge resultat.

Tveksam till städteori

Peter Mellin, parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, är dock tveksam till om det är dålig städning som orsakat förra sommarens bakterietopp.

– Visst kan det vara så att det borde ha städats mer. Det är ju naturmark, och jord och gräs dras ju med. Men jag tror att det kan finnas andra faktorer och att miljöförvaltningen kanske gör det lite lätt för sig. Vi har ju samma städentreprenör som Farsta, som hade väldigt bra prover och fick beröm för sin städning, säger han.

Fakta

Antal tillfällen med för höga bakteriehalter per damm

Enskede-Årsta-Vantör

Backen: 2

Bandängen: 1

Vivstavarvsparken: 1

Vårflodsparken: 2

Vättersdälden: 3

Hägersten-Liljeholmen

Arken: 1

Lugnet: 5

Vippan: 5

Aspuddsparken: 1

Sannadalsparken: 2

Svandammsparken: 3

Farsta

Fagerlid: 0

Farstaängen: 0

Måsen: 0

Skeppet: 0

Skarpnäck

Dalgärdet: 2

Fyren: 5

Skarpa By: 3

Tidaholmsparken: 2

Skärholmen

Sätradal: 1

Trissan: 2

Älvsjö

Kristallen: 1

Örby slott: 1