Plasten sprider sig till skärgårdens stränder

Plastbitarna fortsätter att sprida sig – en stor mängd har drivit i land på Ljusterö. Husägare är upprörda.

– Det finns barn som leker här och kan stoppa dem i munnen, säger Claes Nettelbladt.

Som Lokaltidningen Mitt i kunde berätta i mars driver en stor mängd plastbitar runt i havet, senast hittade Breviksborna ett hundratal vid sina stränder – nu har de spridit sig till Ljusterö.

Det handlar om små runda plasthjul som kommer från reningsverket i Margaretelund och troligen läckte ut i somras. Då hade de nya silarna som ska förhindra utsläpp inte kommit på plats och under sommarens två skyfall kom stora vattenmängder.

Men trots att nya filter ska förhindra fler utsläpp fortsätter plasten att dyka upp runt om i skärgården.

Under påskhelgen var Claes Nettelbladt på Ljusterö med hela familjen och upptäckte att det låg plastbitar längs med deras badstrand vid Kårnäs.

– Min dotter och svärson var ute och gick med hunden och såg bitarna, vi undrade vad det var för något. Det är lite trist att reningsverket släpper ut sådant här, säger han.

Han hoppas att Kårnäs tomtägarförening lägger ut en varning på nätet till alla föräldrar på ön vars barn kanske leker på stranden.

– Barnen ska inte tugga på dem, det är ju delar som har gått igenom bajs. Man ser att det är en massa brunt klet inuti plasthjulen och jag vet inte om det kommer från reningsverket eller från havet, men det är inget som man ska stoppa i munnen.

Sedan de nya silarna kom på plats i höstas har det inte skett några nya utsläpp, enligt Roslagsvatten, utan det är fortfarande gamla plastbitar från tidigare utsläpp som driver omkring.

– När isen börjar smälta kan de lossna från vassruggar där de legat fastfrusna och driva in till stränderna, säger Mikael Algvere, affärsområdeschef för Roslagsvattens VA-verksamhet.

Enligt Mikael Algvere är det bra om allmänheten anmäler när de upptäcker plastbitar på stränderna.

– Så fort vi får kännedom om det skickar vi ut vår personal. Vi försöker städa undan men de flyter runt så det är svårt.

Fakta

Plastbitarna används vid rening

De små plastbitarna med hål i är så kallade kaldnesbärare som är utformade så att en biofilm med mikroorganismer ska kunna växa inuti. Mikro­organismerna används vid den biologiska reningen av vatten.

Kaldnesbärarna som påträffats i Brevik och ute på Ljusterö är av två typer: antingen centimeterstora, eller drygt 1,5 centimeter i diameter.

Ett nytt filter, en sorts gallerlucka, ska förhindra nya utsläpp.