Plasttallrikar med gifter byts ut i skolor

Efter föräldrarnas påtryckningar gav rektorn med sig.

Till nästa termin äter skolbarnen på Olovslundsskolan och Nockebyhovsskolan på tallrikar utan plastkemikalien bisfenol A.

I skolorna serveras maten på plasttallrikar för att inte personalen i skolköken ska få arbetsskador av de tyngre tallrikarna i porslin.

Vad många kanske inte känner till är att den vanligaste tallriken innehåller plastämnet bisfenol A.

– Många föräldrar vet nog inte att deras barn äter från tallrikar som innehåller ett ämne som djurförsök har visat är hormonstörande. Giftet löses ut vid värme, till exempel varm mat eller när man diskar tallrikarna, säger Karin Schaefer, en av föräldrarna som har barn på Olovslundsskolan.

Tillsammans med en annan förälder, Malin Lescieur Ohlén, och föräldraföreningen, har de under vårterminen jobbat för att barnens skola ska byta ut tallrikarna.

Och till slut gav rektor Vibeke Eriksson med sig. Till höstterminens början får barnen vid både Olovs­lundsskolan och Nockebyhovsskolan nya tallrikar, utan det omdiskuterade ämnet.

– Det är ovanligt att en fråga blir så viktig. Jag tycker egentligen att det är en överdriven rädsla, men eftersom föräldraföreningarna vid båda skolorna tyckte det var av högsta prioritet, så lät jag dem bestämma om vi skulle köpa in dem eller inte, säger Vibeke Eriksson.

Att byta ut tallrikarna för de två skolorna kostar 50 000 kronor. De gamla tallrikarna kostar sju kronor per styck, och de nya kostar 37 kronor.

Karin Schaefer tycker det känns bra att kunna visa andra att det som förälder går att påverka om man är lite envis.

– Tyvärr tror jag att de flesta skolor har den billigare varianten. Än så länge är ämnet endast förbjudet i mathantering för spädbarn här i Sverige, men i Frankrike till exempel har de förbjudit ämnet i all typ av mathantering, säger hon.

Naturskyddsföreningen presenterade en rapport i förra veckan med förslag på vilka plaster och platskemikalier som behöver fasas ut från förskolan. I ”Operation giftfri förskola” listas en rad förslag på åtgärder.

– Men samma råd gäller för skolan. Inga skolor ska ha gifttallrikar, säger Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningens avdelningschef för miljögifter.

Naturskyddsföreningen vill att det ska införas ett förbud mot såväl farliga ftalater som bisfenoler, som kommer i kontakt med livsmedel och barn.

I går måndag tog kommunfullmäktige i Stockholms stad beslut om en ny kemikalieplan, som är ett led mot visionen om ett giftfritt Stockholm. Den gäller för hela stadens verksamheter och där ingår även skolan.

Jag tycker egentligen att det är en överdriven rädsla.Rektor Vibeke Eriksson