Marievik

När Mitt i hälsar på hos Plåtparken är området en inhägnad byggarbetsplats där arbetare snickrar på en sittläktare med bord och där containrarna är fulla med bråte. Men om bara några veckor ska det vara annorlunda. Den 6 juni siktar trion bakom Plåtparken på att allt ska vara klart.

Då ska det finnas kök, bar och soldäck i Marieviksparken, helt nära kajen. "Stockholms bästa sommarhäng" utlovas av programchefen och krögaren Peter Schröder.

– Vi skapar en plats både för dem som bor och jobbar här och för folk utifrån. Baren och köket är basen. Sedan ordnar vi olika aktiviteter runt det, säger han.

På listan står matmarknad på fredagar och lördagar, loppis på söndagar, blomsterodling med självplock, konst- och musikevenemang och fotbolls-EM och OS på storbildsskärm.

Så här såg det ut vid Plåtparken i Skanstull i somras.

Så här såg det ut vid Plåtparken i Skanstull i somras.

Richie Keegan

Lämnar Skanstull

"Årstavikens kalas och kultur" heter företaget bakom Plåtparken. Peter Schröder driver det ihop med krögaren Göran Svartengren och entreprenören Fredrik Lindstål. De startade Plåtparken sommaren 2022, vid vattnet i Skanstull. Nu har man alltså dragit vidare.

– Det började med att vi kom i kontakt med fastighetsbolaget AMF, som är med och utvecklar Marievik. Vi blev taggade på att vara med och utveckla området här, säger Peter Schröder.

Först i Stockholm

Plåtparken är först i Stockholm med sitt koncept: att bygga upp ett krog- och barområde med containrar som man målar och placerar ut i olika konstellationer. Allt är flyttbart – samma containrar som stod vid Skanstull är nu på plats i Marievik.

Det är som att bygga med klossar, förklarar Fredrik Lindstål.

– Jag har barn som har klossar hemma. Vi har bland annat testat oss fram med dem, berättar han.

Marievik är en lite okänd plats för många. Trion bakom Plåtparken vill ändra på det. Området har potential att bli en "mittpunkt i söderort", menar man.

– Vi kommer att vara här både dagtid, på kvällar och helger. Det ska bli spännande att testa en ny plats, säger Peter Schröder och tillägger att man inte är främmande för att återvända till Skanstull och verka även där i framtiden.