Från plats 43 till 6 – Ali var EU-valets stora raket

Abdukadir Ali Salad. Raket i EU-valet för Liberalerna.
Trots valsuccén för Ali skickas han inte till Bryssel.
Abdukadir Ali Salad var EU-valets stora överraskning. Det är det första valet han ställer upp i och utsikterna var inte goda. Han tilldelades plats 43 på Liberalernas valsedel – men efter ett ihärdigt kampanjande slutade han på plats sex.

EU-valets röster är nu räknade. Liberalerna lyckades kamma hem 4,13 procent av rösterna. Bara 0,13 procent i över fyraprocentsspärren.

Det över lag dystra resultatet visar däremot en stor ljusglimt, sett ur partiets ögon. Abdukadir Ali Salad har kanske gjort det bästa enskilda valet av alla som ställer upp i Sverige.

Järvakändis

Till vardags jobbar han på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning men inför varje val har folk frågat varför han inte ställer upp.

– Folk har lärt sig att om de kommer till mig så kommer jag lyssna på dem och försöka hjälpa dem så gott jag kan, säger Abdukadir Ali Salad.

Han säger själv att han blivit lite av en lokalkändis i Järva och har därför fått ett stort stöd därifrån. Men utanför Järva var han inte ett namn som folk kände till – vilket var något han ville ändra på.

– Sedan januari har jag turnerat runt om i Sverige. Från Norrland till Skåne. Jag började på helgerna men en månad innan valet tog jag semester från jobbet och turnerade på heltid. Jag finansierade allt själv, säger han.

Ringer runt och tackar

Totalt fick Ali 2635 röster vilket motsvarar 1,54 procent av Liberalernas röster. Han hamnar över toppnamn som till exempel Johan Pehrsson.

Men Liberalerna gjorde som parti inget toppenval och fick bara skicka en person till Bryssel.

– Jag vet inte hur framtiden ser ut. Det är väl upp till partiet. Men det jag gör nu är att ringa runt och tacka alla som visat sitt stöd för mig, jag är väldigt tacksam till alla som röstade på mig, säger han.