ANNONS

Platsbristen på förskolorna akut

Bristen på förskoleplatser i Huddinge är akut.

Kommunens tillfälliga lösningar är ett försök att klara situationen fram till hösten.
ANNONS

Enligt kommunens verksamhetschef för förskolan, Annelie Glifberg, är det ofta brist på förskoleplatser i Huddinge så här efter årsskiftet.

– Vi vet om att det är så och gör allt för att hitta lösningar, säger hon.

De lösningar man tittar på nu är att försöka rekrytera dagbarnvårdare och att starta flerfamiljssystem. Det senare betyder att flera familjer slår sig samman och låter en av familjerna åt gången ta hand om barnen hemma hos sig.

– Till hösten kommer det att bli många 6-åringar som börjar förskoleklass i skolan och då blir det platser lediga, kanske så många som 1 200, säger Annelie Glifberg.

Utgångspunkten för kommunen är att det ska finnas plats på förskola om man anmäler sig fyra månader i förväg, men att inga platser ska bli stående tomma.

Något överskott ska alltså inte finnas.

Med den fria etableringsrätten har det enligt kommunförvaltningen blivit svårare att ha överblick och planera för behovet av platser.

– Många privata vill starta och de beslutar själva hur grupperna ska se ut. Dessutom har Huddinge kommun vårdnadsbidrag och det är svårt att i förväg veta vilka som väljer vad, säger Annelie Glifberg.

Kommunen har planer på att klara behovet av förskolor genom att bygga nya, men det tar tid och det finns inte alltid plats att bygga på.

ANNONS

– Vi letar efter lämplig plats i Länna, till exempel. Nästa år blir en ny skola klar i Källbrink, året därpå i Trångsund, Vistaberg och Kästa. Om en privat aktör bygger vid Kvarnbergsplan blir det en förskola där också.

Jelena Drenjanin (M), ordförande i förskolenämnden, säger att inflyttningen till kommunen är stor och att det är svårt att hinna med att bygga i den takt som krävs.

Även hon framhåller att det är ont om lämplig mark.

– Vi fick till exempel använda parkmark i Smista, men det är långa processer att ändra detaljplanen. I Vistaberg har vi haft problem att hitta plats eftersom det inte avsattes tillräckligt med mark från början, säger Jelena Drenjanin.

Fakta

Platsgaranti

Den som ställer sig i kö för förskoleplats fyra månader i förväg är garanterad plats av Huddinge kommun.

Det är dock inte säkert att plats kan erbjudas i närheten.

I Skogås finns för närvarande enstaka lediga platser.

Källa: Huddinge kommun