ANNONS

35 platser tomma på öns servicehus – men ändå får många nej

Lidingö stad har 177 lägenheter i de kommunalt drivna servicehusen i Högsätra och Baggeby. 35 av dessa står alltså tomma.
Lidingö stad har 177 lägenheter i de kommunalt drivna servicehusen i Högsätra och Baggeby. 35 av dessa står alltså tomma.
Tomma platser på stadens servicehus är en av anledningarna till att Lidingö stad vill omorganisera omsorg och boende för äldre.
Men trots att det finns tomma platser får många äldre som söker en plats på servicehus nej från stadens biståndshandläggare.
ANNONS

I en utredning som presenterades för politikerna i Lidingö stads omsorgs- och socialnämnd i maj 2018 framkommer att många av platserna på Lidingö stads båda servicehus stod tomma. I utredningen föreslogs att man på grund av detta borde göra om servicehusen, eller åtminstone delar av dem, till trygghetsboenden eller så kallade ”utvecklade seniorbostäder”.

Detta är bakgrunden till att alla politiska partier på Lidingö, förutom Vänsterpartiet nu är överens om att äldrevården på Lidingö och bostäder för äldre måste omorganiseras.

Öns äldreomsorg ska moderniseras

Problematiken med tomma platser på stadens servicehus kvarstår. I utredningen från 2018 rapporterades 40 tomma platser. I dag är motsvarande siffra 35 stycken.

Lidingö stad har 177 lägenheter i de kommunalt drivna servicehusen i Högsätra och Baggeby. 35 av dessa står alltså tomma.

För att få en plats på servicehus måste en biståndshandläggare på socialförvaltningen bedöma om man har behov av platsen.  Idag är 152 personer är beviljade servicehuslägenhet, både de som redan bor där och de som står i kö. 

Sparar på anställd vårdpersonal

Men trots att många lägenheter står tomma är det många som ansöker om en plats som får nej.

2018 ansökte 73 personer om plats på servicehus, 11 av dem fick nej. 2019 ansökte 58 personer, 10 fick nej. Hittills i år har 16 ansökt om plats på servicehus, sju fick avslag på sin ansökan.

ANNONS

Att omvandla servicehuslägenheter till trygghetsboenden eller någon annan typ av seniorbostäder skulle spara staden pengar, då helt olika krav gäller för dessa. Till exempel behövs ingen anställd vårdpersonal.

Förändra i stället för att lägga ner

”Vi är inte ensamma om att gå från servicehus till andra boendeformer” sade Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen i ett första pressmeddelande.

Staden backade sedan från det och i ett gemensamt uttalande från alla partier – utom vänsterpartiet – pratade man istället om att förändra servicehusen.

Man försäkrade också att de som idag bor på servicehus får ha kvar sin plats, så länge de önskar. Målet är enligt politikerna att modernisera älderomsorgen efter framtida behov. Bland annat genom att stärka hemtjänsten då man tror att fler vill bo kvar hemma.

 

Fakta

Seniorboende eller servicehus? Vad är skillnaden?

  • Det finns flera former av så kallade särskilda boenden för människor som inte klarar av att bo på egen hand. Till exempel vårdboenden för äldre eller gruppboenden för yngre med funktionsnedsättning. Gemensamt för dessa är att de kräver ett biståndsbeslut för att få bo där.
  • På särskilda boenden för äldre finns oftast tillgång på vård och andra stödinsatser i huset.
  • De servicehus som finns på Lidingö är kommunalt drivna, värdpersonalen på dem är alltså anställda av staden.
  • Ett seniorboende eller trygghetsboende är som vilken annan bostad som helst, även om till exempel fotvård, eller gemensamhetslokaler ofta finns i dessa. Den som vill bo där står i kö. Inga beslut från kommunen krävs.
Fakta

Beslut om servicelägenhet 2018-2020

2018: 73 beslut om servicelägenhet varav 62 bifall och 11 avslag.

2019: 58 beslut om servicelägenhet varav 48 bifall och 10 avslag.

2020 jan-maj: 16 beslut om servicelägenhet varav 9 bifall och 7 avslag.

Källa: Lidingö stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.