Gamla Löwets lasarett - ett tillhåll för plågade själar som inte fått ro?

Gamla Löwets lasarett - ett tillhåll för plågade själar som inte fått ro?

Stefan Källstigen

Spöken på gamla Löwenströmska

Gamla Löwenströmska lasarettet är övergivet och förfaller sedan flera år tillbaka. Krossade rutor, en flagnande fasad och skadegörelse ger byggnaden en spöklik aura.

– Nedlagda sjukhus och mentalsjukhus är ofta platser där det förekommit ångest, död och lidande, både för intagna och besökare. Det ger bland annat upphov till berättelser om att de döda dröjer sig kvar och inte får ro, säger Tommy Kuusela, folklorist och doktor i religionshistoria. 

Enligt rykten ska några äventyrslystna Väsbybor försökt övernatta i det gamla lasarettet, men lämnat byggnaden mitt i natten på grund av mystiska syner och ljud.

Och lasarettet i sig har en mordisk bakgrund. Enligt Wikipedia var det skottet mot Gustav III på Operan i Stockholm 1792 som blev början på sjukhusets historia. Det räckte nämligen inte för ryttmästare Gustav Adolf Anckarström att byta namn till Löwenström strax efter att hans bror Jakob Johan Anckarström skandaliserat familjen.

Kungamordet satte Sverige i kris och Gustav Adolf våndades länge innan han kom på ett sätt att försöka sona broderns brott. Hans lösning blev att skänka ett markområde vid sjön Fysingen till staten.
I donationen ingick bygget av ett sjukhus som 1811 fick namnet Löwenströmska sjukhuset.

Kafé och keramikverkstad – men också platsen för det ouppklarade Hammarbymordet.

Kafé och keramikverkstad – men också platsen för det ouppklarade Hammarbymordet.

Stefan Källstigen

Ouppklarat mord i Gamla apoteket

Det är kväll den 1 december 1913. Apotekare Johan Hallbergson är ensam på bottenvåningen i sitt apotek på Väsbyvägen. Plötsligt hör familjen på övervåningen rop på hjälp. Enligt Svensk Farmaci tar Hallbergson sig uppför trappan, stänger dörren och säger att ”det är någon galning där nere”.

Han svimmar och återfår aldrig medvetandet. Hustrun skickade då familjens barnflicka att hämta hjälp, men när hon kommer ner i apoteket är mördaren fortfarande kvar och överfaller henne. Det står att läsa i Yngve Lyttkens ”Hammarbymordet”.

Hon lyckas ta sig till ett grannhus och ringa efter hjälp. Väl tillbaka i apoteket är allt i ordning, kassan är orörd och inget saknas.

Men apotekare Hallbergson är död, efter ett djupt knivhugg i bröstet.

Två kringresande italienska försäljare greps men friades i domstolen.

Mordet förblir olöst.

Nedlagda sjukhus och mentalsjukhus är ofta platser där det förekommit ångest, död och lidande, både för intagna och besökare.

Skrikande barngasten i Bromsboda

År 1896 bodde madam Jansson i Övre Runby. Hon plågades av att hon under lång tid hörde ett gråtande barn på kvällarna och undrade varför ingen tröstade det, enligt Landsmålsarkivet i Uppsala.

”Jag var bara tio–elva år och hörde tydligt att ett barn grät vid Bromsboda nästan varje kväll. Men det visade sig att det inte fanns något barn. Tydligen hade en flicka, som tjänade piga vid Lövsta, gjort sig av med ett oönskat barn. Det var det lilla barnet som gick igen. Så jag hade hört en gast gråta....”

Draggning efter lik i Norrviken.

Draggning efter lik i Norrviken.

Wikicommons

Tortyr mord i Ryssvillan i Bollstanäs

Under våren och sommaren 1919 genomfördes en serie brutala mord i Bollstanäs. Enligt tidskriften Populär historia utfördes dåden av den tsarvänliga ”Ryssligan”, ledd av en gåtfull kosacköverste vid namn Mohammed Beck-Hadjetlaché. De tre offren, påstådda bolsjevikagenter, torterades och mördades i det som kom att kallas Ryssvillan (Villa Björkudden) på Sjövägen. Kropparna ska ha sytts in i juteväv och sänkts med stenar och kedjor i Norrviken, åt Sköldnora till, där de senare hittades vid polisens draggningar.

Vid rättegången dömdes Beck-Hadjetlaché till döden, men straffet omvandlades till livstids straffarbete. Han dog 1929 på Långholmens psykiatriska avdelning.

Ryssvillan revs 2007 och ersattes av ett nytt bostadshus. Familjen som bor där nu var rädd att det skulle spöka, men ”det gör det inte”, har de sagt i en Mitt i-intervju.

Under många år efter morden surrade dock rykten om att Ryssligan sänkt ännu fler lik i Norrviken. Det gjorde att Bollstanäsborna inte var så förtjusta i att bada där...

Väsenvandring på Gunnes gård.

Väsenvandring på Gunnes gård.

Gunnes gård

Vilda väsen på vikingagård

Vikingagården Gunnes gård har väsenvandring varje år kring halloween sedan 2018. Ofta handlar vandringen om någonting ont som har hänt på gården, en förbannelse, eller mörk magi, som skapar fara och skräck. 

– Konceptet är en fusion av en klassisk väsenvandring, där besökare leds runt på ett område och möter olika väsen från folktron, och dramatiserad museivisning, säger forngårdspedagog Viktor Sjögren.

Detta år heter vandringen "Vandraren i skuggorna" och storyn kretsar kring guden Oden, visdomens och magins gud men samtidigt slagfältens herre som kan väcka döda med sin trolldom.

– Gunnes gårds väsenvandring har blivit mer och mer populär för varje år och platserna brukar sälja slut fort, säger Viktor Sjögren.