ANNONS

Plåtslagare intog Vårbyskolan

Slöjdläraren Marcos Gallardo och niondeklassaren Berfin Özcan jobbar med sina visselpipor i plåt.
Slöjdläraren Marcos Gallardo och niondeklassaren Berfin Özcan jobbar med sina visselpipor i plåt.
Plåtslagaren Christoffer Alperud berättar om yrket som delvis utövas på höghöjd.
Plåtslagaren Christoffer Alperud berättar om yrket som delvis utövas på höghöjd.
Ömer Temiz testblåser sin vissla och Sefa Coskun arbetar med det sista på sin. Men om de blir plåtslagare i framtiden vet de inte än.
Ömer Temiz testblåser sin vissla och Sefa Coskun arbetar med det sista på sin. Men om de blir plåtslagare i framtiden vet de inte än.
Niorna i Vårbyskolan fick prova på plåtslagaryrket när yrkets branchorganisation i veckan gjorde höstens första skolbesök för att locka fler till yrket.
ANNONS

Det finns i dag 7500 plåtslagare i hela landet och inom bara ett år kommer det saknas 500 inom yrket. Det är anledningen till varför plåtslagarbranchens organisation PVF Yrke och Utbildning genomför en informationsturné på högstadieskolor på uppdrag av arbetsgivare och fack.

Få söker sig till plågslagareutbildningen -precis som att bygg- och anläggninsprogrammet i stort har allt färre ansökningar. Projektledare för satsningen ”Strålande utsikter” är Therese Berganäs.

– Vi kommer att besöka åtta högstadieskolor i Stockholm under hösten för att berätta om yrket. Stockholm är en av de städer som har absolut lägst antal ansökningar till utbildningen samtidigt som det finns massor av jobb på grund av att det byggs så mycket. Utbildningarna finns, men få söker, säger hon.

Vad beror det på?

– Det är få som vet att yrket finns helt enkelt, om man inte känner någon som är plåtslagare så kommer man inte i kontakt med det. Sen har det varit en stor generationsväxling där de yngre inte har hunnit med när den stora delen av yrkesutövare gått i pension.

Christopher Alperud är PVF:s jobbambassadör och håller i genomgången på Vårbyskolan och hjälper eleverna med praktiskaövningar. Han har arbetat som plåtslagare i drygt två år men det var inget han själv tänkt bli när han var yngre.

– Jag tänkte bli snickare och en kompis gjorde till och med uppgifterna åt mig när vi skulle prova på att arbeta i plåt. Men så var det en tidigare jobbambassadör som kom och snackade på skolan, hade det inte varit för han så hade det nog aldrig blivit av. Jag ville få jobb och tjäna pengar direkt och lärarna lovade mig i princip arbete direkt efter utbildningen, och det höll de, berättar han.

Marcos Gallardo har arbetat som slöjdlärare i 20 år och ser det bara som en vinst att få besök av branchorganisationen.

– Vi har arbetat lite i plåt innan men det är här är något helt annat. Bara att vi får behålla verktyg och material sedan är en stor vinst för mig, jag har inte budget för att köpa in det som behövs, säger han och visar de skillnaden på verktygen. De han ser som ”billiga kopior” som hans egna budget räcker till jämfört med PVF:s yrkesverktyg.

ANNONS

– Mitt mål är att eleverna ska få intresse av slöjd, och plåt är en del av det. Jag hade önskat att man kunde göra fler sådana här samarbeten. Om ingen berättar om de olika yrkena så kan eleverna inte veta vad som finns, säger Marcos Gallardo som också berättar att intresset inför besöket varit stort bland eleverna.

– Hela skolan ville gå, men det går ju inte, det här är några av niorna och de flesta som jag undervisar i slöjd.

Eleverna sitter knäpptysta under genomgången och alla tar uppgiften att göra en visselpipa på största allvar. De som blir klara först -och lyckas få ljud i den- låter den sedan ihärdigt ljuda.

Berfin Özcan har inte riktigt lyckats få ton i sin än när jag frågar om hon funderar på att bli plåtslagare.

– Nej. Om jag ska vara ärlig, så nej. Jag vill bli lärare eller polis, säger hon och har redan bestämt att hon ska läsa samhäll på gymnasiet.

Några mer vacklande i sitt yrkesval är Ömer Temiz och Sefa Coskun.

– Det här är kul men jag vet inte vad jag vill bli än, det är svårt att bestämma sig.

visselpipa

Ena uppgiften för eleverna var att göra en visselpipa.

Fakta

Plåtslagarstatestik

Inom ett år kommer det att saknas 500 byggnadsplåtslagare i Sverige. Behovet är störst i storstadsregionerna samt Skåne, Västkusten och Norrland.

I Stockholm finns det cirka 200 företag och just nu saknas det 170 byggnadsplåtslagare i området.

28 personer utbildar sig i dag till plåtslagare i Stockholm antingen via gymnasieskolan, yrkesvux eller genom arbetsmarknadsutbildning.

6 av 10 plåtslagarföretag i Stockholm kommer inom ett år behöva anställa drygt två nya plåtslagare var. En tredjedel av företagen kommer behöva anställa fem nya medarbetare inom tre år.

Källa: PVF Yrke &Utbildning
ANNONS