Plocka skogens guld i Kusta

Svampexperten Stina Fritz tipsar om var du hittar skogens guld i Vallentuna – och hur du tillagar svampen.

Vallentunabon Stina Fritz, som leder svampkurser, listar de bästa svampplatserna i Vallentuna:

Lingsbergsvägen

Här, i skogarna runt Kusta, Angarns naturstigoch Seneby, finns rynkad rimskivling, sotvaxskivling, kantareller, kremlor och trumpetsvampar.

– Här finns det en otrolig variation. Men det kan vara svårt att ta sig fram, för skogen är delvis avverkad, säger Stina Fritz.

Vallentuna IP

Runt motionsspåren finns taggsvamp och kantareller.

– Jag var där förra tisdagen och fick massor med svamp, både trattkantareller och gula kantareller.

Veda

Efter Veda, från Vallentunahållet, finns en skogsväg på vänster sida. Parkera innan vägbommen och ge dig ut i skogen. Här finns kantareller.

Kantareller och sotvaxskivlingar är två svampar som återfinns långt in på hösten.

– Soppsvamparna, som Karl Johansvampen, är däremot slut för säsongen. Men trattkantareller plockade jag efter nyår i vintras, säger Stina Fritz.

Förutom trattkantarellsoppa, vars recept återfinns här bredvid, lagar Stina Fritz gärna friterade svampkroketter och risotto med torkad svamp.

– Jag brukar förvälla hälften, och frysa in det, och sedan torka andra hälften.

Förutom torkad svamp brukar Stina Fritz ha lök, avorioris, kycklingbuljong, vitt vin och parmesanost i risotton.

Smaklig måltid!

Fakta

Stinas trattkantarellsoppa

1 liter trattkantareller

1 finhackad gul lök

12 msk vetemjöl

1 liter kycklingbuljong

2 dl creme fraiche

smör

salt, peppar

1. Fräs löken långsamt i mycket smör tills den blivit genomskinlig. Tillsätt mer smör. När smöret smält, strö över mjölet.

2. Trattkantarellerna förvälls i sitt eget spad. Häll spadet på löken och vispa, slå i lite buljong, vispa så det inte blir klumpar och häll i resten av buljongen och svampen. Tillsätt creme fraiche.

3. Smaka av med salt och peppar.