Dags att plocka svamp i Västerort

Svampkonsulenten Karita Thomé fyllde snabbt en korg med matsvamp.
Svampkonsulenten Karita Thomé fyllde snabbt en korg med matsvamp.
Efter en torr sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro. Men än finns chans för Västerortsborna att fylla svampkorgen. Följ med Mitt i och experterna.

Blandskog, skugga, djup mossa – och framförallt regn. Det är de optimala förutsättningarna för en lyckad svampskörd, enligt experter.

Mitt i följde med svampkonsulenten Karita Thomé ut i skogarna på en exkursion. Enligt henne är det framförallt i Stockholms södra delar som svamplyckan brukar infinna sig.

– Där finns det mycket gammelskog som aldrig avverkats, säger hon.

Gamla skogar

I år har det dock varit svårt att hitta svamp även i gammelskogarna, medger hon.

– Hittills har det varit väldigt torrt och blåsigt längs kusten. Vackra, varma somrar brukar innebära dåliga svampsäsonger. Nu behöver vi regn i massor. Får vi det och lite kyla de närmaste veckorna, då kan det hända grejer härute, säger Karita Thomé.

Närmaste dunge

Men det är inte bara i södra delarna av länet som svampen finns. Faktum är att man sällan behöver ta sig längre än till sin närmaste skogsdunge för att hitta ätbar svamp.

Brommabon Bibbi Wallqvist är även hon svampkonsulent, men med stenkoll på Stockholms västra delar. Hon ordnar exkursioner i skog och mull, där den som vill kan följa med och lära sig vilka svampar som är okej att lägga på kvällsmackan, och vilka man helst bör lämna kvar i skogen. Enligt henne finns ett flertal delikata matsvampar att hitta så nära som i Judarskogen.

– Det finns en hel del sorter där, men det är många som rör sig i skogen så det gäller att vara snabbt ute. Jag har hittat, kantareller, olika typer av soppar och tickor, taggsvampar och trumpetsvampar. Sedan finns det kremlor också, men kremlor är inget för amatörplockaren, säger hon.

Varför inte?

– Det finns många sorter som liknar varandra, men den ena är ätbar och den andra giftig. Kunskap är a och o inom svamplockning.

Hur skaffar man sig den på bästa sätt?

– Man kan boka in en exkursion med en konsulent. Och så ska man inte ha en svampbok som är äldre än tio år. Vi ändrar hela tiden hur vi ser på olika svampsorter. Sedan tycker jag att man ska fokusera på att lära sig tio sorter till att börja med.

Plastpåsar

Ett annat vanligt fel som många gör när de plockar svamp är att är att lägga den i en plastpåse. Aja baja, menar Bibbi Wallqvist.

– Man plockar svamp i en luftig korg, och absolut inte i plastpåsar. Där växer bakterierna till sig snabbt. Det är ganska vanligt att folk blir dåliga och svamp för att den är dåligt förvara, och inte för att den är giftig från början. Korg ska det vara! Annars blir det lite döden i grytan, säger hon.

Fakta

5 bra tips för nybörjare

1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp för djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.

2. Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta  efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och liksom gula kantareller goda matsvampar.

3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man hittat.

4. Karl johan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gall­soppen är inte giftig men smakar mycket bittert.

5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.