ANNONS

Plötslig ishalka – ta det lugnt i trafiken

Snöröjning, plogbil
Snöröjning.
Just nu kyla och snö, i kväll regn och tö. Och på morgonen fryser det på igen.
Vädret i Vallentuna det närmaste dygnet är svårbedömt för den som ska hålla vägarna farbara.
ANNONS

Samtidigt som jobbpendlarna beger sig hemåt kommer det att snöa ymnigt över Stockholm och Vallentuna. Vid 21-tiden övergår snön i regn och när det blir dags att bege sig till jobb och skolor i morgon bitti kryper temperaturerna åter nedanför noll. Regnet ersätts återigen av snö och SMHI varnar för plötslig ishalka i hela länet utom vid Roslagskusten redan i eftermiddag.

Håll hastigheten

På Trafikverket råder presskommunikatör Joanna Ljunggren oss att ta det lugnt på vägarna.

– När det är så här halt blir det ännu viktigare att hålla hastigheten och gärna sänka den lite extra. Om man har för hög fart när det är halt kan det ske olyckor. Antingen kollisioner eller avåkningar. Så det är bra att hålla avstånden och låta bilfärden ta tid, även om man har bråttom. Om man är stressad är det kanske ännu viktigare att påminna sig om att väglaget kräver att man är extra uppmärksam och har respekt för halkan.

Svårbedömt

För Svevia, som plogar och sandar de kommunala vägarna i Vallentuna hör den här sortens väder till de mer svårbedömda. Driftschef Roland Storm måste ändå fatta beslut om hur han ska låta sina elva maskiner med förare jobba under kvällen och natten.

– Vi kommer nog att åka ut och ploga i kväll mellan sju och nio. Sedan får de fortsätta ploga och sanda i natt. Med lite tur så håller den sanden emot på morgonen, annars får man stödsanda. Så det kan bli ett långt arbetspass för dem som håller på med snöröjningen. Men om vi har otur kan åtta timmars jobb i natt vara förgäves. Det är svåra beslut när vädret slår om på det här sättet. 

Vilka vägar sandar ni först?

– Vi går ut på alla kommunala vägar men bussgatorna är prioriterade.  Och vi kör bara i centrala delarna. I Karby, Kårsta, Ekskogen, Frösunda plogar vägföreningarna. Men i Lindholmen har vi några kommunala gator. På övriga vägar är det Trafikverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.