ANNONS

Östberga – plötsligt i centrum av debatten

Tamara Gonzalez tycker att det finns en fin sammanhållning i Östberga.
Tamara Gonzalez tycker att det finns en fin sammanhållning i Östberga.
Från en lite bortglömd förort - till symbol för gängkriminalitet.
Just nu är Östberga i centrum av debatten. Politikerna vill ha övervakningskameror och trygghetsvakter för att minska otryggheten.
Men enligt polisen har brottsligheten i Östberga minskat.
ANNONS

Det har gått två månader sedan en man sköts till döds och en annan skadades vid garaget intill Östbergatorget. Ett stenkast därifrån lekte barnen i parken. Fritids- och förskolepersonal gömde sig tillsammans med dem och låtsades att det var en lek.

Tamara Gonzalez var hemma den där eftermiddagen när någon ropade på hennes hjälp. Hon sprang ner till garaget där hon gav första hjälpen och försökte stoppa blödningarna på mannen som senare avled.

– Det var tufft, det var det. Särskilt när det är någon man känner. Chocken kommer efteråt. Jag har bilden framför mig och den är svår att få bort, säger hon.

Det är klart att det var en tragisk händelse. Men folk här har pratat med varandra om det som hänt.

Tamara Gonzalez

Hon har bott i Östberga i hela sitt liv och känner sig trygg här.

– Det är klart att det var en tragisk händelse. Men folk här har pratat med varandra om det som hänt, jag tror att många kände att de behövde prata. Människor kom fram till mig som kanske inte brukar göra det. Sammanhållningen har varit väldigt fin efter det som hände, säger Tamara Gonzalez.

ANNONS

Reportage väckte starka reaktioner

Den senaste tiden har omvärldens blickar riktats mot Östberga. I ett uppmärksammat reportage i Expressen säger anonyma personer att det kriminella nätverket håller hela orten i ett järngrepp. Efter det har Östberga hamnat på den politiska dagordningen och i veckan besökte statsminister Stefan Löfvén (S) Östbergahöjden. Men reportaget har väckt starka reaktioner hos många Östbergabor som inte alls känner igen sig i den bild som målas upp.

– Jag har bott här i 15 år och alltid känt mig trygg. Jag är kontaktperson för bostadsrättsägarnas intresseförening och jag har fått många mejl från människor som reagerat och inte känner igen sig, säger Marianne Sundling.

Tamara Gonzalez och Tommy Ekrot känner inte igen den bild av Östberga som målats upp.

Tamara Gonzalez har tidigare dragit igång nattvandringen i Östberga.

– När vi har nattvandrat har det varit lugnt, det har inte alls varit stökigt, säger hon.

– Det enda positiva med det här är att politikerna vaknar och att det kanske händer grejer här, säger Marianne Sundling.

Förslag på kameror och vakter

Efter skjutningen har stadsdelsnämnden beslutat att ansöka om kameraövervakning och Liberalerna kräver trygghetsvakter i området. Dessutom har det beslutats om ett allaktivitetshus på torget som ska skapa mer liv och rörelse.

Jag tror att vi är flera som känner att Östberga är försummat och att vi borde ha gjort mer tidigare. Nu blir det någon form av ketchup-effekt.

Peter Backlund (L), ledamot av stadsdelsnämnden.

– Jag har suttit i stadsdelsnämnden i 20 år och under hela den tiden har vi diskuterat Östberga, men det har inte lett till så mycket. Jag tror att vi är flera som känner att Östberga är försummat och att vi borde ha gjort mer tidigare. Nu blir det någon form av ketchup-effekt, säger Peter Backlund (L).

I den senaste trygghetsmätningen svarade 18 procent av Östbergaborna att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde, vilket är en tredubbling på tre år.

Brottsligheten har minskat

Men enligt polisen har brottsligheten snarare minskat i Östberga de senaste åren.

– Åtminstone den synliga brottsligheten har minskat. Tidigare hade vi en mer öppen narkotikaförsäljning i området, men den har avtagit rejält sedan ett par år tillbaka, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

Antalet bilbränder har minskat dramatiskt. 2015 brann det 63 bilar i Östberga, 2016 var det 53 och under årets första 8 månader (till och med den 31 augusti) har det brunnit 10 bilar.

Polisen vet egentligen inte varför antalet bilbränder har minskat, men säger att man har haft framgång i några förundersökningar.

De äldre styr över de yngre. Vill de inte att det ska brinna bilar, så gör det inte det.

Daniel Löfgren, utredare grova brott.

Enligt Daniel Löfgren, utredare vid grova brott i polisområde Syd,  kan det vara det kriminella nätverket som själva satt stopp för bilbränderna.

– Bilbränder skapar mycket social oro. Och det är det dummaste man kan ha utifrån en kriminells synpunkt. Om polisen är där hela tiden är det svårt att ta upp narkotikan till området. För narkotikaverksamheten är lugn och ro det bästa man kan ha. De äldre styr över de yngre. Vill de inte att det ska brinna bilar, så gör det inte det, säger Daniel Löfgren.

Tamara Gonzalez utanför den nedlagda matbutiken. I lokalen ska ett allaktivitetshus med bibliotek flytta in.

Ingen frihetsberövad för mordet

Polisen har ingen stationär grupp i Östberga, som de har i exempelvis Rågsved.

– Direkt efter en sådan händelse går hela polisområdet ihop i en särskild resurs. Vi är inte bara där utan i hela söderort där det kan finnas någon form av friktion nätverken emellan. Sedan har vi inte resurser att hålla den över tid, det blir mer stickprovskontroller. Vi lämnar aldrig Östberga även om vi inte har möjlighet att vara där hela tiden, säger Daniel Granström.

Ännu är ingen frihetsberövad för mordet som skedde den 15 augusti.

– Vi håller på med en omfattande kartläggning. Vi har till exempel topsat på olika ställen och kollat fingeravtryck och gått igenom mobiltelefontrafik och liknande. Dessutom gör vi vapenundersökningar eftersom det påträffades ett antal tomhylsor på platsen. Vi väntar på svar från de utredningarna, säger Krister Axling, förundersökningsledare.

Läs mer:

På Östbergabornas önskelista: En bra mataffär

Nu är det sommartorg i Östberga

Östberga kan få kameror efter skjutningen

Inget beslut om allaktivitetshus

Beskedet: Östberga får ett allaktivitetshus

Stadsdelen: Bygg skateboardplaza i Östberga

Nu har Östberga sitt eget typsnitt

Lär dig allt om Östberga nu och då

Liberalerna kräver trygghetsvakter i Östberga

Fakta

Fler är otrygga

Under våren 2017 genomförde Stockholms stad en trygghetsmätning i hela staden. Den visar att otryggheten ökar. 18 procent av de Östbergabor som svarade uppger att de känner sig otrygga, jämfört med 6 procent för tre år sedan.

Värt att notera är att urvalet är litet. I Enskede-Årsta-Vantör svarade 1 642 personer, 53,6 procent av de tillfrågade. Av de bor 122 personer i Östberga.

Källa: Stockholm stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.