”Plötsligt såg jag en hand vinka”

Pierre Hakizimana och Sanna Hedin visar ultraljudsbilden på barnet de väntar.
Pierre Hakizimana och Sanna Hedin visar ultraljudsbilden på barnet de väntar.
Sanna Hedin fick missfall i vecka 13, men fortsatte känna sig gravid. När hon bad om ett besök på mödravården, fick hon svaret att det inte behövdes.

Till slut visade det sig att hon varit gravid med tvillingar – men att bara den ena hade överlevt.

– Jag vill att alla ska veta om att det här kan hända, säger Sanna Hedin.

Hon hade precis gått över vecka tolv i graviditeten, den vecka då många vågar börja berätta om sin graviditet eftersom risken för missfall minskar. Sanna Hedin och hennes man Pierre Hakizimana hade informerat familj och vänner.

Men plötsligt fick Sanna en intensiv känsla av att något var fel. Hon drabbades av blödningar och insåg hon måste att hon hade fått missfall. Samtidigt blödde hon inte så mycket och hade inga kraftiga smärtor. Därför ringde Sanna till Mama Mia, mödravårdscentralen som hon gick till.

– De sa bara att sådant kan hända och att de skulle stryka alla mina tider och att jag var välkommen tillbaka.

Så länge det inte blödde mer ­eller hon inte fick feber behövde hon inte åka i till sjukhuset, fick Sanna veta. Detta förvånade henne lite, men hon gjorde som mödravården sa eftersom hon inte hade några av dessa symptom.

Men så gick dagarna och Sanna fortsatte att känna sig gravid.

– Jag hade alla graviditetssymptom, jag testade positivt och fortsatte gå upp i vikt, säger hon.

Sanna ringde då åter mödravårdscentralen och sjukvårdsrådgivningen, men ingen av dem hon pratade med tyckte att det fanns anledning för henne att söka vård.

Och när hon berättade att en av anledningarna till att hon trodde att hon var gravid var att hon fortsatte gå upp i vikt undrade personalen på mödravårdcentralen om hon ville att de skulle hjälpa henne att gå ner i vikt.

Till sist kände sig Sanna Hedin nästan galen när hon inte fick något gehör.

– Jag tänkte att jag kanske är en av dem som så gärna vill vara ­gravid att jag har blivit skengravid.

Efter nästan tre veckor fick hon till slut komma till Mama Mia. Då fick hon även göra ett ultraljud.

– Jag såg redan när läkaren klämde på mig att han såg ut att tycka det var konstigt. Sedan såg jag plötsligt en liten hand vinka på skärmen, säger hon.

Det visade sig att Sanna Hedin hade väntat tvillingar, och att en av dem fortfarande levde.

Pierre, som inte var med vid undersökningen, blev mycket överraskad när Sanna visade honom ­ultraljudsbilderna.

– Jag blev chockad. Vi hade ställt in oss på att det var som det var och att vi fick hoppas på bättre lycka nästa gång, ­säger han.

Nu sitter paret i köket i lägenheten, glada, gravida och nygifta, sedan den 12/12. Läkarna har sagt att barnet i magen mår bra och snart är det dags för ultraljud igen. Sanna har bytt till en mödravårdscentral på Lidingö och känner sig nöjd med det bemötande hon fått där.

Gun Hermann Jonasson är verksamhetschef för MVC och kvinnohälsa på Mama Mia. Hon säger att mottagningens riktlinjer är att den som får missfall och har en lindrig blödning utan smärta och feber rekommenderas att avvakta och ha fortsatt kontakt med sin mödravårdscentral. Vid riklig blödning uppmanas man däremot att direkt kontakta gynakuten. Mottagningens riktlinjer är att alla kvinnor med missfall ska erbjudas ett samtal med barmorskan om de önskar.

– Vi vet att det oftast är väldigt jobbigt psykiskt att få missfall, säger hon.

Varför Sanna Hedin trots påtryckningar inte fick komma på undersökning kan hon inte svara på.

– Jag kan inte uttala mig om vad som hände i hennes fall, på grund av patientsekretessen, säger Gun Hermann Jonasson.