Plötsligt vill alla träna magstöd och andning

För bara några år sedan var yoga en relativt okänd träningsform.

– Nu finns det i varje gathörn, säger Marie Lundkvist, som öppnat Yogi Pal, det elfte och nyaste tillskottet i Lidingös yoga-djungel.

Marie Lundkvist beskriver livet som yogautövare som att alltid ha sin bästa vän med sig.

– Så fort jag blir stressad eller orolig tar jag till yoga-andningen och det lugnar mig.

Som pressansvarig på en tv-kanal och med ett hektiskt familjeliv drabbades Marie Lundkvist ofta av återkommande huvudvärk och sömnsvårigheter. Men när hon började ägna mer tid åt yogan försvann besvären.

– Jag har stressat mycket i mitt liv och är en rätt splittrad person i grunden. Till sist tog jag steget fullt ut och sa upp mig för att arbeta med yoga på heltid.

I januari i år öppnade hon sitt Yogi Pal, som hon nu driver tillsammans med två kolleger.

Marie Lundkvist ser flera fördelar med yoga utöver den fysiska träningen.

– Sedan jag började med yoga har jag fått ett bättre självförtroende. Jag har alltid haft komplex för min röst, men det försvann när jag lärde mig att jobba med andning och magstöd genom yogan.

Intresset för yoga har ökat explosionsartat och särskilt yogatätt är det på Lidingö. För bara några år sedan var Marie Lundkvists enda alternativ att åka sammanlagt två timmar tvärs över stan för att kunna träna yoga.

– Nu har yogan blivit mycket mer lättillgänglig. Nästan som Seven Eleven, säger hon.

Bertil Kusoffsky tränar senioryoga på Yogi Pal varje tisdag. Han fick en lapp i brevlådan och nappade direkt på erbjudandet.

– Det passar mig fint. Jag lider av KOL och i den här träningsformen är det är mycket avslappning och andning. Jag vill ägna mig åt någonting och det här är kul.

Bertil Kusoffsky tränar avslappning tillsammans med Marie Lundkvist på Yogi Pals senioryoga.

Fakta

Här kan du yoga:

Lidingö gymnastikskola, Yoga och meditation Lidingö hathaskola, Medicinsk yoga, Blue Hotel konferensgård, Miyoga, Marian Papp, Dagsform, Santosa, Friskis och Svettis, Medborgarskolan, Yogi Pal.