ANNONS

70-plussarna får inte längre handla: ”Vi måste hjälpas åt”

Äldre kvinna handlar i matbutiken. Genrebild
70-plussare får nu varken handla eller åka kollektivt.
Undvik att handla på både apotek och i matbutiker och åk inte kollektivt. Det är Folkhälsomyndigetens uppmaning till Stockholms 70-plussare.
– Det är tråkigt, men vi uppmanar våra medlemmar att följa reglerna, säger Christina Tallberg.
ANNONS

I Stockholms län bor drygt en kvarts miljon personer över 70 år. Det är för dem som coronaviruset är som allra farligast.

Tidigare har 70-plussarna uppmanats till att stanna hemma i den mån som är möjlig och vi andra, yngre stockholmare, har fått skjuta besöket hos dem på framtiden.

Men nu har restriktionerna skärpts ytterligare.

– Det är tråkigt, men vi uppmanar våra medlemmar att följa reglerna, säger Christina Tallberg som är ordförande för PRO.

PRO:s ordförande Christina Tallberg tycker 40-talisterna måste skärpa sig

PRO:s ordförande Christina Tallberg Foto: Lasse Persson.

Skapar oro

De nya direktiven gör att Stockholms 70-plussare nu helt bör undvika att handla på både apotek och i matbutiker. Att åka kollektivt är inte längre ett alternativ.

Situationen skapar en oro bland PRO:s medlemmar och Christina Tallberg förklarar att man gör vad man kan för att dämpa den.

– Det här är något ingen av oss varit med om tidigare. Därför försöker jag få våra medlemmar att ringa varandra ofta för att höra efter hur läget är, säger ordföranden.

ANNONS

Jag är 77 år och ska inte springa och handla men jag kan förmedla kontakter

Christina Tallberg, ordförande PRO Stockholm

Nu går det inte längre att fylla kylskåpet eller hämta ut receptbelagda mediciner utan hjälp. Bland PRO:s medlemmar hjälps man därför åt för att hitta någon som kan göra det åt en om andra anhöriga inte kan göra det.

–  Jag är 77 år och ska inte springa och handla men jag kan förmedla kontakter. Vi kan alla hjälpas åt, säger Christina Tallberg.

Många vill hjälpa till

Många fler än PRO:s medlemmar verkar nu ha förstått vikten av att hjälpas åt. På Facebook finns flera grupper som erbjuder sig att handla åt personer som inte kan – oavsett ålder.

Telefonplansbon Malin Fors, som startade gruppen ”Corona – Hjälp med inköp av livsmedel till riskgrupper” tillsammans med Huddingebon Ida Malmlöf, trodde att de nya direktiven skulle skapa ett större engagemang i gruppen. Men tillströmningen av intiativ har varit fortsatt jämn.

– Bland de äldre jag mött utomhus har många berättat att de får hjälp med handlingen av någon i sitt trapphus. Dessutom har det startats många lokala grupper. Det handlar inte om att folk inte vill hjälpa till, snarare att det finns flera grupper att vända sig till, säger Malin Fors.

Malin Fors, Telefonplan, , startade Facebookgruppen livsmedel tillsammans med Ida Malmlöf, Huddinge.

Malin Fors startade gruppen på Facebook tillsammans med Ida Malmlöf. Gruppen har nu över 17 000 medlemmar. Foto: Privat. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.