Podcast för unga blev succé

Stach och Ajne lyfte upp frågan om saftsåsen till julgröten – varför finns den?
Stach och Ajne lyfte upp frågan om saftsåsen till julgröten – varför finns den?
I höstas startade två elever på Sjödalsgymnasiet en podcast som har växt i popularitet.

En politiker och en ganska märklig sås till julgröten har satt fart på snacket om deras program.

Det bollas stora och små frågor i podcastprogrammet med duon Ajne och Stach.

Nyligen intervjuade de kommunalrådet Vibeke Bildt (FP) om de större frågorna.

– Det känns lite som att politiker slirar på saker när man vill ha svar. Vi fick säga till henne att hon måste svara på våra frågor, men det lät dumt så det klippte vi bort, säger Joel Ajne.

En annan fråga som fick folk att haja till var den om skolgröten och den, när man tänker efter, ganska märkliga röda såsen som serveras till.

– I skolan har man alltid fått en röd saftsås till risgrynsgröten. Hemma får man alltid kanel och socker. Vi tyckte att man lika gärna kunde dumpa den där röda konstiga saftsåsen, den serveras aldrig i hemmen, menar Joel Ajne.

Hittills har över 24 000 nedladdningar gjorts av deras program. Att Ajne och Stachs podcast fått ett genomslag är kanske inte så märkligt. KFUM rankade tidigare Huddinge som den sämsta ungdomskommunen i hela Sverige.

Med sin podcast tycks de fylla en viktig lucka i etern, en ungdomens röst med fokus på deras frågor.

I vardagen ger de dock inte riktigt samma intryck som på hemsidan, där de har på sig vita morgonrockar och solglasögon, champagnen står framdukad på bordet och en av dem röker cigarr. Kaxigt och glassigt.

– Vi härmade egentligen Swedish House Mafia på bilden, vi tänkte att det skulle få folk att haja till lite, säger Niklas Stach.

Han pluggar ekonomi och Joel Ajne läser på naturlinjen. Som individuellt val på gymnasiet har de valt att jobba med ljud- och radioproduktion. I oktober föddes projektet och podcasten Ajne och Stach.

Det kaxiga lyser igenom även här, men blandas ihop med ett intresse för Huddinge som samhälle.

Killarna pejlar in Huddinges status via sociala medier som Twitter och Facebook, de kollar in medierna och försöker fånga in vad deras jämlikar, ungdomarna, snackar om.

– Det finns brister i samhället och det finns stora och små frågor. Allt det försöker vi gå igenom och fånga in, fast med glimten i ögat, säger Joel Ajne.

– Vi har egna åsikter och det kan få folk att reagera. Vi får både ris och ros för det vi sänder, säger Niklas Stach.

Killarna kan man lyssna på här: www.ajneochstach.se.