Podcast ska bota gymnasieångest

Frågorna och oron inför gymnasievalet är många. Som en hjälp på vägen har tvåorna på NTI-gymnasiet nu gjort podcasten ”Våra bästa år”.

För att hjälpa vilsna niondeklassare att reda ut några av funderingarna inför valet till gymnasiet har NTI-gymnasier runt om i landet startat podcasten ”Våra bästa år”.

Den 12 december läggs det avsnitt som producerats på NTI-gymnasiet Stockholm i Vasa­stan upp på podden. Temat är ”rädslor inför gymnasiet”.

– Jag hoppas att lyssnarna inser att de inte är ensamma om att känna sig förvirrade, stressade och oroliga när det gäller gymnasievalet. Det kommer att lösa sig, och det vill vi visa genom att prata om våra erfarenheter av gymnasiet, berättar ­Rikard Claesson som varit med och gjort ett av avsnitten.

På NTI-gymnasiet har man producerat podden i en kurs i ljudproduktion, där eleverna jobbar med att göra radio.

– Hos oss är det tvåorna som gör podcasten och de har intervjuat ettorna i skolan om hur det var att välja till gymnasiet. De tar upp frågor som ”är det vanligt att vara nervös?”, ”Vad gör man om det man valt inte känns bra?” och ”tänk om alla känner varandra?”, säger John Feldhoffer, biträdande rektor.

Tanken är att podcasten ska fortsätta att produceras av tvåorna varje år.

Fem avsnitt ligger redan uppe och åtta till ska läggas upp med två veckors mellanrum.

Ge bort en julklapp till behövande

Vasastan Vill du vara extra snäll mot någon i jul har du chansen nu. Ett gäng stockholmare har startat ”skokartongsapellen”. De samlar in skokartonger fyllda med julklappar, som delas ut till behövande på julafton. Vill du bidra lägger du valfri gåva i en skokartong, stoppar i ett kort där du önskar god jul och sätter en lapp utanpå där det står om presenten är tänkt till en man, kvinna, ungdom eller barn.

Gänget ska samla in klapparna vid Kulturhusets entré under fyra dagar med start på lördag. Tider finns på skokartongsapellen.se

City Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om en person som blev nekad inträde på damtoaletten vid tbaneuppgången mot Sergels torg två gånger 2011 och 2012. Hen stämmer nu Stockholms stad för diskriminering.

Diskrimineringsbyrån Uppsala vill att staden eller företaget som sköter toaletterna ska betala 22 000 kronor i ersättning. Personen identifierar sig inte med något kön, men väljer damtoaletter när det är uppdelat.

Jag hoppas att lyssnarna inser att de inte är ensamma om att känna sig förvirrade.

Nekades gå på damtoan – stämmer kommunen