Pojkar åtalas för attack mot skola

Eleverna skulle precis börja lektionen när en raket kastades in, flög runt i klassrummet och sedan exploderade.

Nu ställs två pojkar inför rätta för attacken.

Det är inte första gången raketer och smällare har riskerat att skada folk i Husby och Kista.

Några dagar in på vårterminen skulle niondeklassarna påbörja en morgonlektion i SO.

Då öppnades dörren och något som liknade en raket kastades in. Under några panikslagna sekunder kunde ungdomarna enligt åtalet se fyrverkeripjäsen fara runt i klassrummet, ge ifrån sig ett ljud och explodera alldeles vid lärarens fötter. Hela klassrummet fylldes med rök.

I förhör med polisen strax efter händelsen berättar en elev: ”Alla blev jätterädda. De flesta skrek, en eller två välte ett bord för att skydda sig bakom det.”

Samtliga i klassrummet klarade sig utan skador. Misstankarna riktades snabbt mot två killar och när polisen konfronterade dem med en inspelad film från korridoren utanför klassrummet erkände de.

Några dagar senare valde pojkarna enligt åtalet att genomföra samma busstreck med en annan klass. Kläder fattade eld och en lärares hår sveddes.

En flicka, vars kofta och byxor fick stora hål i sig, har berättat för polisen hur hon och hennes kompis gömde sig bakom ett bord. Flickan beskriver hur det ”skvätte” eld i klassrummet och att en kompis hjälpte henne att få av sig de brinnande klädesplaggen.

Pojkarna, båda straffmyndiga, misstänks nu för ofredande och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I dag, tisdag, sker genomgången av händelserna i Solna tingsrätt.

Skolans rektor, Anna Söderberg, säger till Lokaltidningen Mitt i att det som hänt är exceptionellt och att något liknande inte inträffat i närtid, varken före eller efter.

– Vi har försökt stödja elever och lärare, men det var i januari och nu har vi lämnat det bakom oss.

Enligt Sara Söderman, en av flera poliser som utrett händelsen, är klagomål från allmänheten i Kista om smällare och raketer vanligast under jul och nyår, men förekommer även under övriga året.

– Trots att man ska vara 18 år för att köpa fyrverkerier ser yngre personer till att få tag på dem. I det här fallet har pojkarna inte förstått vilka konsekvenser det hade kunnat få, säger hon.

Anne Alenius, advokat till den pojke som enligt polisen kastade in raketen, har avböjt att yttra sig. Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt den andre pojkens advokat.

Två ungdomar ville busa med sina klasskamrater och kastade då in raketer i två olika klassrum.

Fakta

Flera attacker med knallskott och raketer

I december 2014 kastade någon in knallskott under en lektion på Shanaz musikcenter på Sibeliusgången. En elev fick tinnitus efteråt.

I november 2014 attackerades brandmän med knallskott när de skulle släcka en eldsvåda på en förskola i Husby. Polisen kallades in så att brandmännen kunde göra sitt jobb.

I januari 2014 ertappades en 13-åring med att skjuta raketer och kasta smällare mot besökare i Kista galleria.

Tidigare har även poliser i Husby och Kista attackerats med smällare.