Pojkar gick långsamt – bilist blev arg

Den man som i våras var nära att köra på fem barn på Kungsholmen dömdes till dagsböter för vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och rattfylleri.

– Jag tror inte att min klient kommer att överklaga domen. Tingsrätten ansåg att han inte hade för avsikt att skada pojkarna och de andra åtalspunkterna har han erkänt, säger mannens försvarsadvokat Hanna Lindblom.

Lokaltidningen Mitt i skrev i slutet av mars förra året om den 24-årige mannen som ville markera sitt missnöje mot fem pojkar som gick över Rålambsvägen.

Barnen, som är i 13-årsåldern, gick över gatan några meter vid sidan av övergångsstället när de såg en pickup närma sig. I bilen satt mannen, som enligt domen tidigare hade stört sig på ungdomarna tagit tid på sig när de gått över gatan.

Han valde därför att inte sakta ned.

Två av pojkarna var kvar på gatan när den dömde mannen körde förbi. Enligt domen ska dock bilen ha varit åtminstone en meter från pojkarna. Därefter ska mannen ha gjort en u-sväng för att parkera och kört tillbaka mot pojkarna som nu befann sig på en gräsplätt nära gatan. Ett vittne såg bilen köra upp på gräset och en av pojkarna ska ha tagit skydd bakom ett träd.

Åklagaren ville att föraren skulle dömas för försök till grov misshandel. Tingsrätten menade dock att det inte fanns något i utredningen som pekade på att 24-åringen hade någon avsikt eller uppsåt att köra på eller skada pojkarna. Han ansågs i stället vara skyldig till vårdslöshet i trafik och ska betala 13 500 kronor dagsböter.

I den dömdes blod fanns det dessutom spår av cannabis. Även om mängden narkotika var liten dömdes mannen för narkotikabrott och rattfylleri.

Huruvida pojkarnas ombud kommer att överklaga är inte bestämt.

Tingsrätten­ ansåg att han inte hade för avsikt att ­skada ­pojkarnaHanna Lindblom försvarsadvokat