ANNONS

Pojkar hittade 100-årig bajonett

Jordan LIndahl och Johan Lundgren med bajonetten.  foto: leif grönwall  Bajonetten hittades i skogen bakom Vallatorpsskolan.
Jordan LIndahl och Johan Lundgren med bajonetten. foto: leif grönwall Bajonetten hittades i skogen bakom Vallatorpsskolan.
På skolrasten gjorde de båda Vallatorpspojkarna ett fynd som sticker ut. En äkta bajonett från 1890-talet.

– Det känns spännande, säger Jordan Lindahl, 10.
ANNONS

Eleverna på Vallatorpsskolan hade precis sprungit ut på rast efter lunchen. Två av dem, Jordan Lindahl och Johan Lundgren som båda är tio år, bestämde sig för att ta en sväng i skogen.

Ungefär 50 meter in bland träden tog de en paus.

Då gjorde de upptäckten. Plötsligt stötte de nämligen emot något hårt som låg begravet ett par centimeter ner i jorden.

– Jag tog fram en pinne och började gräva försiktigt, så att jag inte skulle förstöra det som låg där, berättar Jordan Lindahl.

Till slut blev hela föremålet synligt. Pojkarna stack ner sina händer och lyfte upp fyndet – en kniv som såg ut att ha legat i marken väldigt länge.

– Vi förstod direkt att det var något ovanligt och sprang tillbaka till skolan med kniven, säger Johan Lundgren.

Så småningom fick pojkarna reda på att de hittat en bajonett som är över hundra år gammal.

Thomas Roth är förste intendent på Armémuseum i Stockholm. Han berättar att bajonetten suttit på ett gevär av typ Mauser, tillverkat 1896.

– Det var Sveriges vanligaste gevär från 1890-talet och fram till efter andra världskriget, säger Thomas Roth.

ANNONS

Han tror att bajonetten kan ha tillhört någon värnpliktig soldat som varit på övning i trakten. Troligen har soldaten tillhört något infanteriregemente, det vill säga att han stridit till fots.

Kanske kan personen även ha deltagit i byggandet av den så kallade Norra linjen, en befästningslinje som anlades i början av 1900-talet.

Nu ligger bajonetten i tryggt förvar på Vallatorpsskolan. Föremålet ska skänkas till Täby hembygdsförening som också uppmärksammat pojkarnas fynd i sin medlemstidning.