ANNONS

Pojkar låtsades sälja alkohol för att lura till sig rånoffer

ungdomarna hittade försäljarna på Instagram och stämde träff med dem i västerort.

Men säljarna lurade bara dit ungdomarna för att genom hot och våld råna dem.

Nu har några av rånarna dömts för totalt fyra rån.
ANNONS

Det är tre pojkar i 15-årsåldern från Hässelby-Vällingby som har dömts för rånen.

Det var i slutet av förra året som de enligt domen sålde alkohol till andra ungdomar via ett instagramkonto. De stämde träff med köparna i Hässelby eller Vällingby, men hade inte med sig någon alkohol – syftet var att råna ungdomarna.

Vid det första rånet den 18 december förra året bestämde säljarna träff med två pojkar som ville köpa alkohol. De träffades vid en av tunnelbanestationerna i Hässelby och åkte sedan bil tillsammans till en parkeringsplats.

Därefter fick bara en av pojkarna följa med tre av säljarna för att hämta alkoholen. När de kommit till en plats utan gatubelysning nära Torpslingan i Vällingby fick pojken plötsligt ett knytnävsslag mot kinden. Därefter sa säljarna att pojken skulle ta av sig sina saker. De hotade att slå honom ännu mer om han pratade med polisen.

Rånarna hjälpte honom av med jackan, de fick också med sig pojkens klocka, mobiltelefon, plånbok och armband. Totalt fick pojken runt 7-10 slag mot huvudet under rånet. Efter att rånarna sprungit därifrån började pojken själv springa bland husen i närheten för att se om det var tänt någonstans. Till slut fick han komma in till en familj som hjälpte honom att ringa polisen. Detta enligt pojkens egen berättelse.

Det andra rånet skedde den 22 december. Då var det tre pojkar som skulle köpa alkohol av säljarna. De möttes i Vinsta industriområde och åkte därifrån vidare till Olof Jensens gränd. En av pojkarna följde sedan med en av säljarna för att hämta alkoholen, men pojken anade oråd och vände sig om. Då såg han att en av säljarna stod gick bakom honom med en kniv riktad mot honom. Därefter blev han slagen, hotad och fråntagen sina saker.

Det tredje rånet skedde i ett garage på Sorselevägen i Vällingby. Där skulle en pojke få alkoholen han ville köpa, men i stället sa en av säljarna ”nu kör vi”, varpå pojken blev neddragen på marken, slagen i magen och tillsagd att lämna ifrån sig sin jacka och mössa.

Det fjärde rånet skedde den 30 december vid fotbollsplanen intill Torparmors väg i Vällingby. Då blev en ytterligare pojke slagen och rånad.

Nu har alltså tre pojkar från stadsdelsområdet dömts för en eller av de här rånen. Påföljden blir ungdomsvård för samtliga. De ska också betala skadestånd till de drabbade.

ANNONS

Solna tingsrätt menar att de misstänktas uppgifter har varit knapphändiga, motsägelsefulla och ologiska. Även när de erkänt en handling och uttryckt vilja att ta ansvar för vad de gjort har de inte gjort det förbehållslöst utan tonat ner vad som inträffat eller inte sett hur det går till. Det gör att tingsrätten bedömer att pojkarnas uppgifter brister i tillförlitlighet och trovärdighet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.