ANNONS

Pojkar döms för tortyrliknande rån i Kristineberg

Kristineberg
Rånet genomfördes under Tranebergsbron.
Tingsrätten dömer fyra ungdomar, 17 och 18 år gamla, till ungdomstjänst i mellan 90 och 150 timmar för att ha rånat en jämnårig pojke i Kristineberg.
Offret tvingades klä av sig naken och hoppa i vattnet för att komma undan gärningsmännen.
ANNONS

Allt började med att två tidigare kamrater i september förra året stämde träff vid Kristinebergs tunnelbana för att reda ut en konflikt som de haft med varandra. Men situationen spårade ur.

Den ene pojken hade med sig flera maskerade kompisar beväpnade med baseboll-trä. Offret blev rånad på bland annat ringar, halsband, telefon, plånbok och kläder.

Piskades med bälte

I tingsrätten berättade pojken att han blev slagen med basebollträet, piskad med ett bälte och en av förövarna fimpade en cigarett på hans lår. Delar av misshandeln filmades av en av förövarna.

Allt avslutades med att offret helt naken fick hoppa i vattnet under Tranebergsbron. Förövarna sprang därefter från platsen.

Mått dåligt efter rånet

I domen skriver tingsrätten att offret lämnat en klar och detaljerad berättelse om händelsen. Hans uppgifter stöds också av vittnen som såg delar av vad som hände.

I tingsrättens dom framgår också att pojken mått dåligt efter rånet och haft svårt att sova.

Fyra ungdomar döms

Totalt dömer tingsrätten fyra ungdomar för inblandning i det tortyrliknande rånet. Tre fälls för rån varav en också för övergrepp i rättssak. Ytterligare en pojke döms för medhjälp till rån.

Tre av pojkarna är 17 år gamla medan en fyllt 18 år. De döms till ungdomsvård i mellan 90 och 150 timmar. Åklagaren hade även velat få samtliga fyra fällda för olaga tvång men tingsrätten friar på den punkten. Orsaken är att stödbevisning saknas.

Den pojke som enligt tingsrätten varit drivande i rånet har erkänt delar av förloppet och har i förhör sagt att han har ångest över det han gjort. Övriga tre nekade i tingsrätten helt till brott även om de medgett att de varit på platsen.

ANNONS

De fyra gärningsmännen ska också betala 25 000 kronor i skadestånd till offret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.