Pojke blev avvisad från tåget

Den senaste tiden har två minderåriga blivit avvisade från Roslagsbanetåg.
Den senaste tiden har två minderåriga blivit avvisade från Roslagsbanetåg.
Den senaste tiden har två minderåriga blivit avslängda från Roslagsbanetåg.

– Generellt är att alla ska ha giltig biljett. Vi ska aldrig lämna barn i en utsatt situation, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Det var igår, måndag som en 14-årig pojke, bosatt i Lindholmen, blev avvisad av tåget då konduktören inte kunde eller ville aktivera pojkens terminsbiljett.

Pojkens mamma berättar om händelsen i sociala medier och Arriva bekräftar att det hänt.

– Men vi vet inte exakt vad som har hänt och vi har inte pratat med konduktören ännu, säger Tomas Hedenius, kommunikation chef på Arriva.

I slutet på förra året, strax innan jul inträffade en liknande händelse. En elvaåring fick kliva av i Molnby, då han inte visade upp giltigt färdbevis.

– Den gången var det ett missförstånd, vilket är allvarligt nog. Det var ett gäng med killar på tåget som inte ville visa sina biljetter. Pojken erbjöd sig själv att gå av och konduktören trodde att pojken skulle kliva av i Molnby. Pojken har fått biobiljetter som plåster på såren, säger Tomas Hedenius.

Han berättar också att elvaåringen hämtades av en förälder i Molnby.

Gällande gårdagens händelse ska Arriva nu ta reda på vad som hänt. Tomas Hedenius poängterar att barn inte ska behöva vara rädda för att slängas av tåget.

– Generellt sett ska alla ha en giltig biljett, punkt slut. När det gäller minderåriga får man använda sunt förnuft och ha en generös inställning. Vi ska aldrig lämna barn i en utsatt situation. Vi avvisar inte heller unga kvinnor på stationer i mörkret långt ute på landet, säger han.

Terminsbiljetter och andra biljetter ska kunna aktiveras på tåget. Men enligt Tomas Hedenius kan det förekomma teknikfel som gör att det inte syns att biljetten är betald eller att den inte går att aktivera.