40-årig man slog ner pojke som busringde på dörren

Tingsrätten fällde 40-åringen på två åtalspunkter – misshandel och olaga tvång.
Tingsrätten fällde 40-åringen på två åtalspunkter – misshandel och olaga tvång.
En 40-årig man boendes på Lidingö jagade i kapp fyra "busknackande" pojkar och misshandlade en av dem, en 14-åring, genom att utdela knytnävsslag mot pojkens ansikte och mage. Nu döms den tidigare ostraffade mannen av Stockholms tingsrätt.

Mannen dömdes nyligen av Stockholms tingsrätt för att ha misshandlat en 14-årig  pojke och utsatt två andra pojkar, 12 och 14 år gamla, för olaga tvång.

Bakgrunden var att de tre pojkarna och ytterligare en pojke i samma ålder begett sig ut på Lidingö för att ”busknacka” i samband med att deras familjer umgicks på ön. Då de fyra pojkarna kom fram till 40-åringens bostad ska en av dem gått fram och knackat på mannens dörr, medan de övriga gömde sig i hans trädgård.

Trodde pojkarna var inbrottstjuvar

40-åringen har sagt att han blev mycket rädd och direkt trodde att det rörde sig om inbrottstjuvar som befann sig i hans trädgård. Efter att ha försökt ropa och fråga vem som var där öppnade mannen dörren och såg någon eller några springa ut från tomten i mörkret.

Därefter tog han, enligt domen upp jakten på pojkarna – i strumplästen.

Utdelade knytnävsslag mot pojkens ansikte och mage

Efter 50-100 meter hann mannen ikapp en av de 14-åriga pojkarna. Pojken har berättat att han sträckte upp sina händer för att signalera till den 40-årige mannen som närmade sig att han gav upp. Pojken ska även ha sagt detta.

När mannen hunnit ikapp 14-åringen kan tingsrätten konstatera att mannen knuffade omkull pojken så att han föll till marken, för att därefter sätta sig på honom  och utdela mer än ett knytnävslag i pojkens mage, samt ett knytnävsslag i ansiktet.

Döms för olaga tvång

Tingsrätten menar att pojkarna har lämnat samstämmiga uppgifter om händelseförloppet och att dessa även får stöd i annan bevisning som framkommit.

Till de båda pojkarna som fick se sin kompis misshandlas, ska mannen ha skrikit att de skulle gå ner på knä och lägga sig på marken då de närmade sig honom samtidigt som misshandeln pågick.

Pojkarna ska ha känt sig tvungna att sätta sig på marken för att antingen få misshandeln att upphöra eller själva undvika att utsättas för mannens våld.

40-åringen har hävdat nödvärn – och förnekat brott

Genom processen har 40-åringen förnekat brott och hävdat nödvärn.

Det här var ingenting som tingsrätten hörsammade, utan de valde att fälla mannen på två av de fem åtalspunkter som åklagaren ville få honom dömd för – misshandel och olaga tvång.

Tingsrätten: ”framstår som en engångsföreteelse”

I domen skriver tingsrätten att 40-åringen är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden med bostad, familj och arbete, samt att gärningen ”framstår som en engångsföreteelse”. Mannen fick villkorlig dom med samhällstjänst i 240 timmar.