Min lokala hjälte

Pojke drunknade – fler olyckor i värmen

Kalmarsand
Kalmarsand
En 14-årig pojke omkom i en badolycka vid Kalmarsand i Bålsta på tisdagseftermiddagen och på måndagen hittades en tvååring livlös i en pool i Täby.

Sommarvärmen är här på riktigt och det brukar innebära allt fler drunkningsolyckor.

Strax efter klockan två på tisdagen anmäldes en pojke försvunnen av sina kamrater vid badplatsen Kalmarsand i Bålsta. Vid 14.56 påträffades pojken av dykare.

Pojken fördes till sjukhus och återupplivningsförsök gjordes i ambulansens, men hans liv gick inte att rädda.

På måndagen hittades en tvååring till synes livlös i en pool i Visinge i Täby och fördes till sjukhus. Pojkens läge ska vara stabilt.

– Vi har farhågor över att det kan bli många fler olyckor om det fina vädret håller i sig, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare.

Drunkningsolyckor är en effekt som sommarvärmen brukar föra med sig. I fjol blev det väldigt tydligt: i augusti 2015 drunknande 35 personer i hela landet, den högsta siffran sedan 2002. I Stockholms län har 3 personer omkommit i drunkningsolyckor hittills i år, men den siffran riskerar att öka nu under slutet av sommaren.

– Vi ser att olyckor och tillbud tyvärr hänger ihop med vädret. Är det varmt söker sig fler människor till vatten och då ökar risken för olyckor, säger Karin Brand.

När det gäller små och icke simkunniga barn är den stora anledningen till drunkningsolyckor brist på tillsyn, enligt Karin Brand.

– Det finns ingen annan orsak till att simokunniga barn drunknar, så är det bara. Det måste finnas tillsyn från vuxna, då klarar vi oss väldigt långt, säger hon.

Livräddningssällskapet har också fört en kampanj som fokuserar just på tillsyn, för att få vuxna att lägga ner boken eller mobilen och istället vara uppmärksam när man är på stranden. Karin Brand betonar även vikten av att tömma flyttbara trädgårdspooler och täcka över större pooler när de inte används.

– För en tvååring räcker det med två decimeter vatten för att det ska innebära livsfara om de ramlar i, säger hon.

Men det är inte barn som är överrepresenterade i drunkningsstatistiken, utan det är svenska män över 55 år.

– De står för cirka 95 procent av alla drunkningsolyckor och orsaken är oftast dålig riskmedvetenhet. Män simmar rakt ut tills de är nöjda och vänder, men då har de för långt tillbaka. Kvinnor simmar istället längs stranden, det kan vi se på statistiken.

Fakta

Följ råden

Råden för ökad säkerhet på sjön och vid stränder:

Använd flytväst. Nästan hälften av dem som drunknar i båtolyckor skulle ha överlevt om de haft flytväst.

Var nykter. Med alkohol i kroppen är det lättare att överskatta sin förmåga. Och förmågan att klara sig i vattnet minskar kraftigt om man är berusad.

Överskatta inte din förmåga.

Håll koll på dina kamrater.