ANNONS

Pojke fick lim i ögat på vårdcentralen

En liten pojke på ­Lidingö fick lim i ögat när ett sår på hans ögonbryn skulle limmas.

Nu har hans mamma anmält händelsen till Socialstyrelsen.
ANNONS

– Jag tycker det är väldigt olämpligt att använda sådant här lim i ansiktet på spädbarn som inte kan följa instruktioner eller sitta stilla, säger mamman.

I augusti förra året föll hennes då åtta månader gamla son och slog upp ett jack i ögonbrynet. På vårdcentralen Lidingödoktorn beslutade läkaren att limma igen såret. Men något gick snett och limmet rann ner i och omkring pojkens öga.

Det blev akutfärd i ambu- lans till St Eriks ögonsjukhus, där läkarna såg att pojken hade fått ett sår på hornhinnan. Där gick han även igenom en smärtsam behandling. Huden kring ögat var svullen och irriterad i ungefär en vecka. Limresterna satt kvar i ytterligare en vecka och irriterade.

Nyligen anmälde mamman händelsen till Socialstyrelsen.

– Min förhoppning är att de eller annan myndighet uppmärksammas på problematiken och utarbetar riktlinjer eller begränsningar kring användandet av lim. Det här får inte hända igen.

Nyligen har flera liknande fall uppmärksammats i bland annat Umeå och Göteborg. I Haninge klistrades en 3-årig flicka öga igen i samband med en liknande behandling. Även Lidingöpojkens öga var väldigt nära att klistras igen, enligt mamman. Såret på hornhinnan har nu läkt.

Peter Hanson, verksamhetsansvarig på Lidingödok­torn, säger att man efter händelsen gått igenom ru­tinerna kring användning av medicinskt lim utifrån reglerna i Patientsäkerhetslagen.

– Vi kommer att välja de fall då lim ska användas allt mer noga och vara ännu mer noga med att se till att huvudet hålls stadigt när man limmar, säger han.

Men man ska inte sluta med lim, läkaren gör även i fortsättningen bedömningen om ett sår ska limmas, tejpas eller sys.

ANNONS

Varför har ni inte Lex Maria-anmält händelsen?

– Den här typen av vårdhändelser anmäler man inte enligt Lex Maria, den är inte tillräckligt allvarlig.

Enligt Maria Ennefors, som jobbar med patientsäkerhet­ på Socialstyrelsen ska en så­dan anmälan göras vid fall av allvarlig skada eller allvarliga risker för skada. Och det kan förutom livshotande skador handla om blindhet, eller risk för att bli blind.

– Jag kan inte säga om den här händelsen borde vara en Lex Maria, men om mamman anmält det till Socialstyrelsen och de anser att det här var en allvarlig händelse då kommer man återkoppla till vården.

Mamman tycker att det är obehagligt att man som förälder ska behöva bedöma om läkaren är kompetent nog att limma ett sår.

– Det är omöjligt att veta, säger hon.