Pojke misstänks ha sålt knark till 13-åring

En pojke skulle sälja cannabis till 13- och 14-åringar när polisen ingrep. Nu är pojken misstänkt för narkotikabrott.

Knarkförsäljning av den här typen är vardagsmat bland ungdomar i Nacka.

Nyligen inleddes en förundersökning mot en 15-årig pojke som är misstänkt för överlåtelse av narkotika. Det var i våras som närpolisen uppmärksammade att ungdomar gav pengar till pojken vid ett hyreshus­område i Fisksätra. Polisen ingrep och det visade sig att pojken hade hasch med sig. 15-åringen misstänks ha försökt sälja drogen till ungdomarna, som var 13 och 14 år.

Det är just i den här åldern som användandet av cannabis har ökat mest de senaste åren.

– De yngsta som har kommit till oss har varit 12 år, säger Margareta Ärlebring som är behandlare på beroendemottagningen Mini Maria i Nacka.

Hon berättar att cannabis är väldigt lättåtkomligt för ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

– De flesta vet vart de ska vända sig om de vill få tag på det.

Det vanligaste är att ungdomar frågar kompisar eller hittar drogerna på internet. Försäljningen pågår också på skolorna.

– Cannabis finns på många skolor och i alla områden i Nacka, även där man kanske inte tror att det ska finnas.

Ökningen beror på att attityden till cannabis har förändrats och att många ungdomar i dag har en liberal inställning till drogen, menar Margareta Ärlebring.

– ”Cannabis är inte farligt” hör vi ofta när nya ungdomar kommer hit. Tankesättet kommer från andra delar av Europa och från USA, där en debatt om legalisering av drogen pågår, säger hon.

Men Margareta Ärlebring ser drogens baksida med egna ögon.

– Cannabis stannar upp livet för tonåringarna. De får svårt med inlärning och tappar bland annat vissa minnesfunktioner.

Margareta Ärlebring menar att många ungdomar ligger i riskzonen för att testa på cannabis, men att olika aspekter spelar in när en ungdom hamnar i ett missbruk.

– Hur man har det hemma i familjen, i skolan eller med kompisarna till exempel.

Fakta

Fler ungdomar anmäls för narkotikabrott

År 2009 polisanmäldes 73 narkotikabrott, där en eller flera ungdomar under 18 år var misstänkta, inom Nacka polismästardistrikt (Nacka, Värmdö, Tyresö).

Förra året uppgick siffran till 240, vilket innebär en ökning med nästan 230 procent på fyra år. Mellan 2009 och 2010 ökade statistiken mest.

Hittills i år har cirka 100 narkotikabrott där underåriga misstänks polis­anmälts i distriktet.

Källa: Polisen