Min lokala hjälte

Pojke sålde förra årets majblommor

I onsdags eftermiddag ringde det på dörren hos Kerstin och Roland Stefansson i Hagsätra. Utanför stod en pojke i 16–18 årsåldern som ville sälja majblommor. På magen hade han en väska med de olika blommorna och en prislista. Roland blev lite förbryllad över att det var en så pass gammal pojke som sålde, men han såg prydlig ut och verkade väldigt trovärdig så han köpte en krans av honom för 50 kronor.

– Jag tyckte att det verkade lite väl tidigt, men jag satte på mig kransen när jag gick ut, säger Kerstin.

Inga andra människor hade majblommor på sina jackor, så hon kollade upp när den ska börja säljas och såg då att den inte börjar säljas förrän den 17 april. Då insåg hon att hon hade förra årets blomma på sig.

– Det känns jättetråkigt att man inte respekterar organisationen. Majblomman är ju den enda barnrättsorganisationen i Sverige, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

Årets blomma har vinröda och silverfärgade kronblad med en cerise prick i mitten. Intäkterna från majblomman går till barn vars föräldrar inte har råd med de mest nödvändiga saker som glasögon, men bidrag ges även till julklappar och entréavgift till exempelvis Skansen. 31 procent av bidragen går till just glasögon, mediciner, skor och kläder.

– Majblomman är extra viktig i Stockholm eftersom det är den enda kommunen i Sverige som inte har glasögonbidrag, säger Lena Holm.

Hon anser att det är oerhört allvarligt att missbruka Majblomman för egen vinnings skull.

Det känns jättetråkigt att man inte respekterar organisatonen.Lena holm, majblommans riksförbund