Pojke ska ha lurats att posera sexuellt

En okänd person ska ha utnyttjat en 14-årig pojke från Värmdö genom att få honom att posera framför en kamera och skicka de sexuella bilderna.

Detta framgår av en polisanmälan. Utnyttjandet ska ha skett någon gång innan den 26 augusti och polisen har inlett en förundersökning mot den okända gärningsmannen.

Polisen vet inte så mycket om händelsen ännu.

– Det finns personer som ska höras och vi ska titta på den tekniska bevisningen. Det finns ingen misstänkt, säger förundersökningsledaren och åklagaren Alexandra Bopp.

Om gärningsmannen har tagit kontakt via internet kan det vara svårt att spåra personen. Alexandra Bopp berättar att det krävs mycket resurser.

– Tekniker ska titta på datorer och mobiltelefoner och där finns otroligt mycket utredningsmaterial som de ska gå igenom.

Det kan också vara svårt att få ett signalement på hur personen ser ut.

– Det är lätt att via internet utge sig för att vara någon annan. Man kan ju skicka en bild på någon annan än sig själv.

Åklagarens uppfattning är att sådana här brott har ökat i takt med att internetanvändningen har ökat. På internet är det också lätt för gärningsmännen att ta kontakt med barn. De kan till exempel spela ett spel på mobiltelefonen med barnet och då börja chatta.

– Kontaktknytandet är inte speciellt komplicerat, det finns hur många vägar som helst, ­säger Alexandra Bopp.

Man kan ju skicka en bild på någon annan än sig själv.

Tre öar får stöd till bredband

värmdö Kommunstyrelsen har beslutat att Möja, Runmarö och Nämndö ska få drygt 2,1 miljoner kronor av Värmdö kommun för att kunna bygga ut bredbandet på öarna.

Länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen har tidigare beviljat statliga stöd på nästan 21,9 miljoner kronor till öarnas bredbandsutbyggnad. De besluten krävde dock att Värmdö kommun också skulle medfinansiera utbyggnaden, som beräknas kosta totalt 30 miljoner kronor.