ANNONS

Pojke sköts med luftvapen

soft air gun
Soft air guns som det här är ofta väldigt lika riktiga vapen.
Den unga pojken var ute och lekte. Då blev han hotad och skjuten i huvudet av ett äldre gäng med airsoft-vapen.

– Det känns inte tryggt, säger pojkens mamma.
ANNONS

Det var för drygt en vecka sedan som 9-åringen var ute i en park vid Kvarnbergsplan i Huddinge. Ett gäng äldre killar kom då fram och hotade honom med ett så kallat airsoft-vapen. Enligt polisanmälan ville gänget att pojken skulle ge dem hans sparkcykel, annars skulle han bli skjuten. Han lämnade platsen och slängde ett snabbt öga bakåt – och blev då skjuten i huvudet med luftvapnet.

– Han mår ganska bra i dag men han vill hellre sitta hemma än gå ut. Det känns otryggt och den här händelsen har påverkat honom väldigt mycket, säger pojkens mamma.

Hon är väldigt upprörd över att barn i området springer runt med airsoft-vapen, något hon inte har märkt av tidigare.

– Det är inte okej alls. Någonstans har det brustit i systemet för barn ska inte ha soft air guns. Det finns en åldersgräns på vapnen av en anledning och föräldrar borde inte tillåta att sina barn har dem vid så låg ålder. Det känns inte bra, säger hon.

Anna Schelin vid polisen i Huddinge säger att det viktigaste är att personer som har vapnen är medvetna om att de ofta är väldigt lika riktiga vapen.

– Är det till exempel skymning och man står med en soft air gun och polisen kallats dit, kan det sluta illa. Våra vapen är riktiga och bedömer vi situationen som hotull kan polisen skjuta först, säger hon.

Anna Schelin minns ett specifikt fall för några år sedan som utspelade sig vid Sjödalsparken i centrala Huddinge. Polisen hade då fått in ett larm om att personer sprang runt med vapen i parken, fast det visade sig vara soft air guns.

– När vi åker på sådana ärenden utgår vi ifrån att vapnen är riktiga. Just den situationen gick bra, men det är viktigt att inse att den som springer omkring med soft air guns riskerar att få verkanseld mot sig. Vid sådana tillfällen är det oerhört viktigt att man följer polisens instruktioner, säger Anna Schelin.

I fallet på Kvarnbergsplan med 9-åringen rubricerades brottet som försök till rån och misshandel. Men eftersom det handlar om minderåriga som misstänks för brottet har ärendet skickats vidare till socialtjänsten.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.