Pojkgäng härjar 
i Edsberg

Anette Monda Plejbo är en av de föräldrar som uppmanats att hämta sitt barn.
Anette Monda Plejbo är en av de föräldrar som uppmanats att hämta sitt barn.
Den senaste tiden har stöket i Edsberg eskalerat. ­
Biblioteket har tagit in väktare, föräldrar har uppmanats att hämta sina barn efter träningen – för att garantera deras säkerhet.
Ett antal unga pojkar i tonåren är nu misstänkta för skadegörelse, misshandel och olaga hot.
– Det är en liten klick som stökar, men när de 
stökar så märks det, säger lokalpolischef Emil 
Andersson.

Under vintern och våren 2017 har privatpersoner, föreningar och institutioner i Edsberg slagit larm om ett gäng med unga killar som stökat och betett sig hotfullt. Ett exempel är idrottsföreningen Action Athletics, med cheerleading och parkour, som tränar i Edsbergshallen på måndagskvällar.
– De kommer in på träningarna och tjafsar. De kastar saker, tar saker och kommer med hotelser när man försöker avvisa dem. Vi har ringt polis eller väktare i princip varje måndag de senaste månaderna, berättar en företrädare för föreningen.

”Vi har ringt polis eller väktare i princip varje måndag de senaste månaderna”.

 

För ett par veckor sedan fick föräldrarna i en av föreningens grupper ett mejl där de blev ombedda att hämta sina barn vid hallen efter träningens slut – för att garantera barnens säkerhet.
– Min dotter är trygg på träningarna, men hon tycker att det är läskigt att röra sig i centrum när de här grupperna av pojkar finns där. Man undrar var föräldrarna är, och vad kommunen gör åt det här, säger Anette Monda Plejbo.

 Även biblioteket i Edsberg har haft problem.
Under en månads tid i februari och mars hade de väktare på plats varje dag, och bemanningen av den egna personalen har utökats av arbetsmiljöskäl. Dessutom har de infört bärbara larm för personalen.
– Vi har gjort en polisanmälan om trakasserier. Det har varit väldigt jobbigt, men det har aldrig känts hotfullt. Och vi vill inte att folk ska vara rädda för att komma hit, det är inte på den nivån, säger Catharina Ek, processchef på biblioteken i Sollentuna kommun.


foto: Åsa Sommarström


Däremot har de möblerat om för att göra lokalen mindre inbjudande att sitta och hänga i.
– Vi har tagit bort stolar vid varje bord så man inte kan sitta i grupp, och har inga mjuka soffor kvar, säger ­Catharina Ek.

De senaste veckorna har det varit lugnt, och Catharina Ek är hoppfull.
– På sikt hoppas vi kunna möblera fritt och dra tillbaka bemanningen till den ordinarie nivån.

”Vi har tagit bort stolar vid varje bord så man inte kan sitta i grupp, och har inga mjuka soffor kvar” ­

Catharina Ek, biblioteken i Sollentuna

 

Emil Andersson, lokalpolisområdeschef för Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby, bekräftar bilden.
– Det här har varit ett återkommande problem i Edsberg, och det har eskalerat den senaste tiden. Vi har fokuserat på Edsberg en längre tid och arbetar hårt mot det här, säger han och fortsätter:
– Det handlar om ett fåtal individer. Vi har järnkoll på vilka de är och har haft möten med deras föräldrar och socialtjänsten.


LÄS MER: Så vill kommunen vända utvecklingen


Emil Andersson berättar att lokalpolisen samarbetar med en särskild ungdomsåklagare, och säger att de hoppas kunna väcka åtal mot ett antal av pojkarna.
– De är misstänkta för misshandel, skadegörelse och olaga hot. Det förekommer också narkotika i den här gruppen, vi nyligen hittade två personer som vi skrev anmälan om narkotikabrott på, säger han.

Emil Andersson påminner samtidigt om at de allra flesta ungdomarna i Edsberg sköter sig bra.
– Det är en liten klick som stökar, men när de stökar så märks det. De är fem eller sex stycken, och har en liten svans med andra efter sig, säger Emil Andersson.