Pojkvännen åtalas för mord på Ellinor

Ellinor dödades den 28 januari.
Ellinor dödades den 28 januari.
23-åriga Ellinor dödades i sitt hem i Åkersberga i slutet av januari.

I onsdags i förra veckan åtalades den 25-åriga pojkvännen för mord.

I onsdags åtalades Ellinors 25-årige pojkvän för mord. Han har själv erkänt dråp i polisförhör.

– Dråp och mord har samma gärningsbeskrivning. Jag har gjort en sammantagen bedömning och kommit fram till att det handlar om mord, säger kammaråklagare Ewa Tvengström.

Enligt pojkvännen ska paret ha bråkat den 28 januari och Ellinor höll en kniv som hon riktade mot honom. Pojkvännen blev rädd och knuffade iväg Ellinor mot en fönsterruta. När hon studsade tillbaka såg hon ännu mer förbannad ut, enligt pojkvännen.

Han berättar för polisen att han fick tag på kniven och högg mot hennes överkropp.

Omedelbart efter det första hugget högg han henne i ryggen.

Enligt åtalet hade Ellinor två stickskador i magen och i ryggen efter en kniv. Åklagarens huvudvittne är kriminaltekniker som ska försöka övertyga tingsrätten om att knivhuggen inte kommit direkt efter varandra i tid.

– Det är aldrig självklart hur en domstol kommer att rubricera brottet. Jag har gjort en bedömning att det handlar om mord, säger Ewa Tvengström.

Kammaråklagaren anser inte att det eventuella motivet – ett svartsjukedrama – är så relevant.

– Motiv är överreklamerat. Jag har haft ganska många mordfall och det är bara utomstående som talar om motiv. Ofta handlar mord om ingenting mer än att någon blivit förbannad, druckit så mycket alkohol att han inte längre är sig själv och till slut exploderar han. Det är sällan det finns tydliga motiv i bakgrunden, säger Ewa Tvengström.