ANNONS

Pojkvännen skar Emma med kniv

Första gången Emma misshandlades av sin ex-pojkvän var hon gravid med parets barn.
Första gången Emma misshandlades av sin ex-pojkvän var hon gravid med parets barn.
Efter storhelgerna har trycket ökat på Tyresös kvinno- och tjejjour, som fått tacka nej till flera kvinnor i nöd. En av dem som bott hos jouren är Emma. Första gången hon blev misshandlad var hon gravid.
ANNONS

Namnet på ytterdörren är inte hennes riktiga. Men för varje dag tar hon tillbaka en bit av sitt liv, och snart hoppas Emma att rädslan för ex-pojkvännen ska avta så mycket att hon kan ta bort den skyddade identiteten.

– Jag är enormt rädd att han ska komma och föra bort våra barn, säger hon.

På en hylla bredvid Emma står svarta stora bokstäver stavade till ”lycka”. Just lycka var något Emma inte upplevde på många år. Första gången hennes pojkvän slog och sparkade henne var hon gravid.

– Han var ångerfull efteråt och jag förlät honom eftersom vi skulle ha barn, säger Emma, som egentligen heter någonting annat.

Våldet hade flyttat in hos paret, som lämnade Stockholm och bosatte sig i en mindre stad och blev tvåbarnsföräldrar. Till en början handlade det om örfilar då och då – om Emma lagade maten fel, eller om hon stod i vägen för tv:n. Men våldet eskalerade.

– Han slog aldrig barnen. Men de såg för mycket. Som hur han en gång försökte dränka mig i badkaret. Eller när han skar mig med kniv.

Minnena gör hennes röst svag. Hon berättar om hur han en dag grävde en grav i deras trädgård. Sambon drog ut henne och barnen och sa att hon skulle lägga sig där. Sonen blev iknuffad men Emma fick upp honom. En granne avbröt genom att komma ut och fråga vad som stod på.

– Grannarna måste ha förstått, men det var aldrig någon som larmade polisen.

En kväll ville sambon att Emma skulle lämna bort barnen. Men hon vägrade för hon var rädd att han skulle han döda henne om hon gjorde det. Dagen efter tog hon kontakt med en kvinnofridssamordnare i staden. Pojkvännen, som hon levt med i åtta år, flyttade då ut ur deras hus.

ANNONS

– Han blev rädd när jag väl gick ut med vad som hade hänt hemma.

När hon till slut vågade göra en polisanmälan hade hon begärt att få skyddad identitet.

– Jag var tvungen att försvinna innan han fick veta att jag polisanmält honom. Jag visste att han skulle gå i taket.

Hon kom till Tyresös kvinno- och tjejjour och fick bo i en av deras bostäder under några månader.

– Jouren har betytt mycket. Jag fick mycket hjälp och stöttning, säger Emma.

Att hon nu vill berätta sin historia är för att hon hoppas ge mod till andra kvinnor i liknande situationer. Framför allt då hon vet att våld i hemmet ofta ökar under storhelger som jul och nyår.

Eva, vid Tyresös kvinno- och tjejjour, bekräftar att man får många samtal till jouren just nu. Under storhelgerna biter många ihop för att inte förstöra julen och få kvinnor söker hjälp. Men efter storhelgerna ökar trycket på jouren.

– Vi har redan fått tacka nej till fem kvinnor och tre barn på grund av platsbrist. Och det har bara gått några veckor på det nya året.

Att våldet ökar under jul och nyår tror Eva, som på grund av sitt arbete inte vill gå ut med efternamnet, beror på flera saker.

– En anledning kan vara att när par är lediga umgås de mer med varandra och fler konflikter uppstår, säger Eva.

De flesta som vänder sig till jouren har inte gjort någon polisanmälan. Emma anar varför.

– Jag förstår att många kvinnor inte vågar vända sig till polisen. För där finns inget skyddsnät som tar hand om dem när männen får reda på anmälan.

Själv vågade hon, men blev besviken på rättsväsendet.

– Han dömdes till sex månaders fängelse, men fick fotboja. Ekonomiska brottslingar döms hårdare. Det är tydligen värre att begå skattebrott än att förstöra någons liv.

Fakta

Polisanmälningar

Antalet polisanmälningar vad gäller våld i hemmet har ökat de senaste åren. Detta trots att polisen misstänker att många fortfarande inte vågar anmäla.

Siffrorna gäller bara Tyresö och visar våld mot både kvinnor och barn i hemmet:

2011: 177 anmälningar.

2010: 143 anmälningar.

2009: 133 anmälningar.

2008: 121 anmälningar.

Källa: nackapolisen