Polacker dras till Lidingö

Wieslaw Jazdzewski kom till Sverige 1995. Sedan 2004 bor han på Lidingö och driver en byggfirma tillsammans med en kollega.
Wieslaw Jazdzewski kom till Sverige 1995. Sedan 2004 bor han på Lidingö och driver en byggfirma tillsammans med en kollega.
Först kom finländarna och sydeuropéerna, sedan chilenarna, irakierna och ex-jugoslaverna till Sverige.

På Lidingö är det nu polackerna som är den näst största invandrargruppen, efter finländarna.

Mellan 2002 och 2012 ökade antalet personer på Lidingö med rötter i Polen med 81 procent.

Nu bor det 410 polacker på Lidingö vilket betyder att det är den näst största invandrargruppen efter finländarna.

– När det gäller till exempel hantverksarbeten kan det tänkas att det finns en bra marknad på Lidingö eftersom många använder sig av rot- och rutavdraget, säger Cristina Erikson, näringslivschef på Lidingö stad.

En av dem som flyttat till Lidingö är Wieslaw Jazdzewski. Han lämnade hemstaden Koscierzyna i norra Polen och kom till Sverige för att arbeta.

Så småningom började han på återvinningscentralen i Stockby. Där lärde han sig språket och mötte blivande affärspartnern Rolf Schumacher.

– Idéer började gro och 2002 startade vi var sin firma. Rolf sysslade med snöröjning och jag kunde svetsa. Några år senare gick vi ihop och startade aktiebolag, säger Wieslaw Jazdzewski.

I dag driver han företaget Lidingö ytbehandling och bygg AB tillsammans med Rolf och sköter driften av återvinningscentralen. De har flera stora kunder, till exempel Lidingö stad.

Wieslaw Jazdzewski tror att en del av förklaringen till att fler polacker har hittat till Lidingö är att många som jobbar här även passar på att skaffa boende, trots att de inte vet om de kommer att stanna.

– Så gjorde en av mina anställda som nyligen köpte en lägenhet på Lidingö.

Hans råd till personer som vill etablera sig i ett nytt land är framför allt att lära sig språket.

– Man behöver vara modig och kunna språket. Det är också viktigt att göra jobbet korrekt enligt svenska normer, här byggs det på ett annat sätt än i Polen, säger Wieslaw Jazdzewski.

Sedan Polen gick med i EU 2004 har många polacker flyttat ut i Europa.

Enligt den polska ambassaden har omkring 32 000 polacker kommit till Sverige sedan dess.

– Den sociala konstellationen har ändrats och det är nu olika sociala grupper som kommer hit. Den senaste tiden är det en stor grupp byggarbetare men också en grupp som inte syns eller hörs, nämligen läkare och tandläkare, säger Klementyna Mateja, pressansvarig vid polska ambassaden i Stockholm.

Den största invandrargruppen på Lidingö är finländarna, följt av polackerna. Den invandrargrupp som har ökat mest procentuellt sett är irakierna.

Fakta

Polen i stan Världen i Lidingö

Restauranger: Café Piastowska,Tegnérgatan 5.

Krasnopolski, Regeringsgatan 88.

Affärer: Polfood – Kött & Chark, Torsgatan 49, St Eriksplan.

Polska Delikatesser, Brännkyrkagatan 88, Zinkensdamm.

Polenspecialisten Wojciech Frydrych, Herkulesgatan 26, Stockholm, finns också på Ankdammsgatan 5, Solna.