Polarna ska köra till Sibirien

Kransenbon Fredrik Krantz och Örbybon Mats Håkansson (på biltaket)är gamla lumparkompisar. Nu ska de ut på nya äventyr.
Kransenbon Fredrik Krantz och Örbybon Mats Håkansson (på biltaket)är gamla lumparkompisar. Nu ska de ut på nya äventyr.
De har tröttnat på att prata gamla lumpar­minnen och söker nu nya äventyr.

I sommar tänker Mats Håkansson från Örby och Fredrik Krantz från Midsommarkransen köra 1 400 mil rally till Sibirien i en Renault Clio.

25 år har gått sedan de bar gröna plagg i norra Sverige och lärde känna varandra. Nu har de familjer, bor i varsin del av söderort och är mitt i karriären.

– Vi är nära vänner men vill också ha nya äventyr att prata om, säger Fredrik Krantz.

Den 7 juli startar kompisarna i London med en gammal bil som nyss klarade besiktningen. Fem veckor senare ska de köra i mål i Ulan-Ude, huvudstaden i delrepubliken Burjatien i Sibirien.

En galen idé, kan tyckas. Men eftersom det finns en koppling till välgörenhet i tävlingen, som heter Mongol Rally, finns det också ett gott syfte med resan. Insamlingar är nämligen ett krav för deltagarna.

– Nu kombinerar vi ett äventyr med att göra någonting meningsfullt, säger Fredrik Krantz.

minst 500 pund av de insamlade medlen ska gå till tävlingsarrangörens olika välgörenhetsprojekt för att bevara regnskogen. Resten går till en organisation deltagarna själva väljer. I det här fallet blev det SOS-barnbyars katastroffond.

– Det är ofta kvinnor och barn som drabbas mest vid en katastrof. Genom SOS barnbyar kommer hjälpen fram direkt till de drabbade, säger Fredrik.

Men det gemensamma äventyret är också en viktig ingrediens. Kanske väl farofylld för två familjefäder?

– Själva resan ser jag ingen större fara i. Det kan alltid hända någonting, man kan bli påkörd när man går över gatan. Vi undviker de farligaste rutterna, till exempel Ukraina, säger Mats.

Hur är acceptansen där hemma?

– Det blir mycket för min fru att klara hemma. Utan det stöd och den uppmuntran vi får av våra fantastiska fruar hade detta aldrig gått, säger Mats som också berättar att han lovat sin hustru ett hönshus i kompensation. Något hon länge velat ha. Hönshuset är redan på gång och de första kycklingarna är snart kläckta.

Nu upptas kvällar och helger av planering och pappersarbete.

– Det är många visum att söka och mycket planering, säger Fredrik.

Det finns inga sevärdheter som de absolut vill se. Däremot är det mycket annat de vill uppleva.

– Vi vill se den stora himlen. Jag ser mest fram emot att möta de stora vidderna i Kazakstan och Mongoliet. Att möta andra kulturer, människor och se hur de lever, säger Fredrik.

Fredrik, som har jobbat och bott med familjen i Asien de senaste tio åren, tycker att det är skönt att komma i väg på ett äventyr. Sverige är väl välordnat och fungerande ibland, tycker han och ser fram emot lite mer nerv och spänning.

– Det här är helt klart den största utmaningen hittills. Detta kommer att bli en väldigt spännande upplevelse.

Fakta

Rallyförarna har samlat in 16 miljoner pund

Mongol Rally startades 2004 av en grupp äventyrare.

Tävlingen där upp till ett 20-tal länder passeras har därefter fortsatt och nästan 3 000 personer har deltagit.

Enligt arrangörerna har man genom åren samlat in 16 miljoner brittiska pund till välgörenhet som bland annat används till att säkra regnskogsområden från exploatering.