Polarna startar tenniscenter

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman är kompisar – och kollegor.

I september öppnar deras center för padeltennis i Frihamnen.

För sju år sedan slutade Jonas Björkman spela professionell tennis. Under sin nästan 20-åriga karriär vann han 54 dubbeltitlar och sex singeltitlar och rankades som bäst som världsfyra i singel och världsetta i dubbel.

Sedan dess har han inte legat på latsidan. Jonas Björkman har bland annat varit konsult, expertkommentator i tv, föreläsare, marknadschef för If Stockholm open och jobbat med Skistar Swedish opens sponsorer.

När han jobbade med Swedish open träffade han Måns Zelmerlöw, som då och då stod för underhållningen under tävlingarna, och snart blev de vänner.

– Vi har samma värderingar och jäkligt kul ihop. Dessutom har Måns ett enormt intresse för tennis och spelar ganska mycket själv.

Deras första projekt tillsammans handlade om välgörenhet. Genom stiftelsen Zelmerlöw & Björkman foundation stöttar de tre skolor i Sydafrika och en i Kenya.

– Vi kan hela tiden se resultatet och vet exakt vad pengarna går till. Senast var det till skoluniformer i Kenya och nästa projekt är en brunn för att ordna rent vatten till skolan. Det är fantastiskt att se glädjen hos de cirka 2 000 barn vi hjälper. De kommer från väldigt svåra förhållanden, men har en enorm drivkraft och glädje. Ibland önskar man att svenska barn skulle ha lite mer av den drivkraften.

När Jonas och Måns inte gör världen lite bättre bygger de på ett center för padeltennis i Frihamnen. Sporten – som är en slags blandning av tennis och squash – är relativt ny i Sverige.

– Det är den snabbast växande racketsporten i världen. I Spanien är den enormt stor, med fyra miljoner utövare. Det är ett väldigt socialt spel eftersom man alltid spelar dubbel. Och till skillnad från andra racketsporter kan man vara på olika nivåer och ändå ha jäkligt roligt.

Centret, som är Stockholms första inomhushall för sporten, ska invigas i september. Men Jonas Björkman själv kommer att få svårt att hinna med några matcher. Sedan en tid tillbaka är han tränare åt världstrean Andy Murray och kommer att resa med honom över hela världen.

– Det blir inte mycket ledigt i sommar. Sedan jag slutade med tennisen har jag och min familj vant oss vid att jag har varit hemma, så det är klart att det blir jobbigt. Men det är en stor ära och möjlighet att få vara med och träna en världstrea.

Hur fick du jobbet?

– Hans agent ringde under inspelningen av Let’s Dance. Murrays andra tränare Amelie Mauresmo, som jag delar jobbet med, ska ha barn i augusti. Efter varje programomgång hörde Andy av sig med ett sms och frågade ”har du åkt ut nu?” eftersom han ville att vi skulle börja jobba ihop så fort som möjligt.

Jonas Björkmans kontrakt sträcker sig till årsskiftet. Om han inte fortsätter som tränare kan det bli mera dans.

– Jag och Veera (Kinnunen) som jag dansade med i Let’s Dance har fått lite förfrågningar om att uppvisningsdansa på företags-event. Det skulle jag gärna göra så jag har köpt en del av de kläderna jag dansade i och vi håller på och sätter ihop ett koncept.

Fakta

Gillar fredagsmys med familjen

Namn: Jonas Björkman.

Ålder: 43 år.

Bor: Saltsjöbaden.

Familj: Frun Petra, barnen Max, 12 och dottern Bianca, 7.

Aktuell: Som en av grundarna till ett padelcenter i Frihamnen.

Fritidsintressen: ”Vara med familjen. Ett tag höll jag på med golf, men det tog för mycket tid, så nu är det fredagsmys som gäller. Och så hänger jag med min son och dotter när de tränar. Min son håller på med tennis, fotboll och golf. Min dotter dansar, spelar tennis och fotboll.”