ANNONS

Polis åtalas för Hässelbybos död

Polisen lämnade Hässelbybon vid Skogskyrkogården.

Kort därefter hitta­des mannen död av en förbipasserande.

Nu åtalas den ansvarige polismannen för tjänstefel.
ANNONS

Det var en kall och mörk kväll i mars som polisen skjutsade en man hemmahörande i Hässelby till Sockenvägen vid Skogskyrkogården, efter att han släppts från arresten på Södermalm. Mannen ska enligt polisen ha varit aggressiv. Därför bestämde de sig för att avlägsna honom.

Polispatrullen lämnade mannen och såg honom lägga sig ner på rygg. Mannen var i bara strumplästen. Enligt åtalet ska polispatrullen ha passerat mannen fyra gånger efter att de lämnat honom, men de kontrollerade aldrig hans hälsa.

”Nu ligger han på Skogskyrkogården och låtsas som att han ligger livlös”, rapporterade polismannen till polisens regionsledningscentral.

Mannen avled på plats av en hjärtinfarkt och hittades livlös av en privatperson, som påbörjade hjärt-lungräddning. Men hans liv gick inte att rädda.

Enligt åtalet hade mannen möjligtvis kunnat överleva om han hade kommit till sjukhus tidigare. Enligt ljudupptagningen säger polisen också:

”Han bara ligger där men han är absolut inte skadad eller något liknande om det skulle vara så att det är folk som ringer in… Ja, du behöver ju inte skriva så på händelserapporten, så inte CU (Stockholmspolisens internutredning, reds anmärkning) knackar på dörren”.

Tyder det på att polisen visste att han gjorde fel?

– Det vet jag inte, jag kommer att ta upp det vid rättegången. Bevisningen är jätteviktigt, säger åklagare Anders Jakobsson.

Polismannen nekar till brott.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.