Polis bärgade inte mc:n – stals igen

Staffans motorcykel stals utanför arbetsplatsen vid Sergels torg i september.
Staffans motorcykel stals utanför arbetsplatsen vid Sergels torg i september.
Staffans motorcykel stals utanför hans arbetsplats.

Men trots att polisen hittade den vid ett hus i Solna togs den inte i förvar. För dyrt, sa man.

Då passade mc-tjuven på – igen.

Det var i oktober som Staffan fick ett samtal från polisen. De hade hittat hans stulna motorcykel, värd 50 000 kronor, vid ett lägenhetshus i Solna.

Staffan som var på semester i USA kunde inte komma och hämta motorcykeln som stulits i september och bad polisen att ta in den i förvar tills dess att han kom hem två veckor senare.

Men det var omöjligt, menade de. Det skulle bli för dyrt att förvara motorcykeln under så lång tid. Anledningen är att Väster- ortspolisen inte har något eget beslagsförråd för motorcyklar utan måste hyra plats på bilverkstäder eller bärgningsfirmor.

I stället erbjöd sig Staffans kompis att hämta motorcykeln som enligt polisen var fullt körbar och kunde rullas bort från platsen. Vad kompisen inte visste var att den misstänkte tjuven, som bor i huset, stod och väntade vid porten.

Dessutom var motorcykeln låst med ett stort hänglås och gick inte att rulla bort.

– Mannen var hotfull och skrek åt honom att sticka, det fanns ingen chans för honom att ta den därifrån, säger Staffan.

När kompisen kontaktade polisen en andra gång fick han veta att det inte var deras uppgift att åka ut på liknande ärenden. I stället sa ledningscentralen till hans kompis att återvända till platsen och vakta motorcykeln.

– Jag tycker att det är helt fel. Mannen hade ju några minuter tidigare uppträtt väldigt hotfullt och polisen borde inte råda någon att återvända till en sådan situation, säger Staffan som nu anmäler polisen för tjänstefel.

När polispatrullen till slut återvände för att frakta bort motorcykeln var den borta.

– Det känns som att det var väldigt klantigt allting. Jag förstår att polisen måste prioritera men i det här fallet tror jag att man hade kunnat undvika mycket skada om man hade varit tydligare, säger Staffan.

Dålig kommunikation mellan Västerortspolisen och ledningscentralen ligger bakom misstaget, menar Tommy Sundstedt, operativ chef på polisens Länskommunikationscentral.

– Vi har brustit i samordningen. Den ena situationen är aldrig den andra lik och ofta måste vi agera utifrån sunt förnuft, det finns inte fasta rutiner för varje händelse. Vi skulle dock aldrig med vilje för­sätta någon i en farlig situation.

Polisen kommer inte att göra någon intern anmälan.

– Vi har pratat med alla inblandade och gjort en återkoppling. Att som privatperson anmäla detta är så klart tillåtet att göra, säger Tommy Sundstedt.

En förundersökning om stölden har inletts hos Västerortspolisen och snart tas beslut om åtal ska väckas mot Solnabon. Staffans motorcykel är fortfarande borta.