Polis bjöd in föräldrar till krismöte om knark

Lidingöpolisen Mikael Weijnäs visar narkotikasorter och attribut man ska hålla koll på för nyfikna föräldrar.
Lidingöpolisen Mikael Weijnäs visar narkotikasorter och attribut man ska hålla koll på för nyfikna föräldrar.
Polisen och socialtjänsten är överens: Lidingös unga har blivit mer drogliberala och fler röker cannabis.

– Vi känner oss oroliga, säger Paula Jagric, Brå.

Det var ett välbesökt föräldramöte i onsdags, som Lidingö stad tillsammans med polisen kallade till. Trenden med ökad användning av marijuana och hasch märks även i nian i högstadiet, men allra mest i gymnasiet. Och det är framförallt pojkarna som står för ökningen.

Som Lidingö tidning skrivit tidigare har andelen pojkar i gymnasiet som har rökt cannabis de senaste fyra veckorna gått från fem till 15 procent på fyra år.

– De unga säger att i stort sett alla röker cannabis, sa Mikael Weijnäs, polis på Lidingö med ansvar för narkotika, på mötet.

Paula Jagric, på Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade livsstilsundersökningen som visar att var sjunde pojke i gymnasiet röker cannabis.

– Det finns inget så naivt som föräldrar. Men nu handlar det inte längre om någon annans barn, nu handlar det om våra eller grannens barn. Och det är ofta högpresterande unga som tar det som en ­liten flykt. Vi känner oss oroliga.

Polisen påträffar numera narkotikapåverkade unga på i stort sett varje arbetspass.

– Deras liberala syn är skrämmande. De tycker inte att det är någon stor sak att använda cannabis. Detta är prioriterat och det finns resurser till spaning och insatser. Men vi vill att ni ska veta läget eftersom problem kan eskalera under sommaren, sa polischef Cajsa Velden till föräldrarna.

Att ha mötet före sommaren var alltså angeläget, trots krockar med avslutningar. Ann-Sofi Wretenberg, med en 15-årig dotter, gick på mötet medan maken gick på sonens gitarravslutning.

– Som förälder är man alltid orolig, men ju mer information man har desto tryggare blir man, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att hänga med och kunna känna igen tecken på narkotika.

– Min dotter är kanske inte i riskgruppen, men det är farligt att känna sig säker. Jag blev rädd över att det var så lättillgängligt och billigt. Att det har ökat så mycket bland killar känns fruktansvärt, säger hon.