Polis blir kvar på skolan efter bråk

Eleven Nathalie Wecada lär polisen Tobias hur man gör tecknet för västerort. Flera elever vill tona ner den senaste tidens händelser och tycker att skolan är en trygg plats.
Eleven Nathalie Wecada lär polisen Tobias hur man gör tecknet för västerort. Flera elever vill tona ner den senaste tidens händelser och tycker att skolan är en trygg plats.
Sofie Abrahamsson, rektor på Ross Testa gymnasium.
Sofie Abrahamsson, rektor på Ross Testa gymnasium.
Eleven Halima Abdi känner sig inte otrygg på sin skola.
Eleven Halima Abdi känner sig inte otrygg på sin skola.
Polisen kommer att ha en utökad närvaro vid Tensta gymnasium fram till höstlovet. Detta efter den senaste tidens slagsmål kring skolan, där flera elever har varit inblandade.

Ross Tensta gymnasium öppnade för undervisning igen i tisdags förra veckan efter två extrainsatta studiedagar då eleverna hölls hemma, på grund av att flera slagsmål utbrutit i närheten av skolan.

Polisen var på plats både då och veckan innan.

– Vi står inte på ståndpost inne på skolan och det är inget nytt att vi finns där. Men nu kommer det att behövas en ökad tillsyn under en period. Fram till novemberlovet kommer vi att besöka skolan lite mer frekvent än vi brukar göra, säger Jörgen Olsson, närpolischef i södra Järva.

Vad bråken kring Tensta gymnasium egentligen handlade om är inte helt klarlagt. Så vitt skolans rektor Sofie Abrahamsson vet började det med en bagatellartad konflikt mellan två personer som inte går på skolan men har syskon där. På så vis flyttade konflikten in i skolan, växte och spreds bland eleverna.

– Att vi tillsammans med huvudman, polis och stadsdel agerade fort bidrog till att konflikten inte trappades upp ytterligare utan nu är löst, säger Sofie Abrahamsson. säger Sofie Abrahamsson.

Det första slagsmålet utbröt på måndagen den 5 oktober bakom Tensta simhall. Dagen efter small det igen utanför Tensta närakut, och det var då Sofie Abrahamsson kontaktade polisen, liksom socialtjänsten och utbildningsförvaltningen.

På onsdagen var det dags igen, när ett stort gäng maskerade personer dök upp i Erikslundsparken bakom gymnasiet. Gänget bestod av äldre ungdomar som inte går på skolan, men i det slagsmål som följde var åtminstone en elev inblandad.

Sofie Abrahamsson ringde 112, och polisen kunde snabbt avstyra bråket. På platsen återfanns senare en batong och ett knivliknande föremål. En elev fick vårdas för lindriga skärskador i ansiktet, men annars har inga skador rapporterats. Fem elever har stängts av från skolan och polisanmälts.

– Våldet hände inte på skolan, men eftersom elever var involverade faller det på oss att lösa. Det som hände förra veckan har satt fingret på att samverkan med närområdet måste vara bra om vi ska lyckas. Majoriteten av våra elever är stolta över sin skola och trivs med den, säger Sofie Abrahamsson.

I skolkafeterian sitter Halima Abdi som läser naturprogrammet. Hon tycker att slagsmålen kring skolan har överdrivits.

– Det är självklart inte kul, men det är en skola med 600 elever. Det händer, och man behöver inte känna sig otrygg för det, säger hon.

”Nu kommer det att behövas en ökad tillsyn”

Fakta

Ross Tensta gymnasium är en kommunal gymnasieskola med drygt 600 elever.

Skolan grundades 1984. Sedan 2003 bedriver Tensta gymnasium ett samarbete med Ross School, en amerikansk friskolekoncern som bland annat arbetar med en ämnesövergripande undervisningsstrategi.

I elevernas utbildning ingår bland annat studieresor till New York.