Polis döms till böter för tjänstefel

Polismannen meddelade inte åklagaren att en efterlyst person förts till häktet. För det döms polismannen nu för tjänstefel.
Polismannen meddelade inte åklagaren att en efterlyst person förts till häktet. För det döms polismannen nu för tjänstefel.
Den polis i Nacka som åtalats för tjänstefel har dömts till dagsböter.

Polismannen borde enligt tingsrätten noggrannare ha kontrollerat vilka regler som gäller för en häktad person.

Polismannen hade enligt domen inte meddelat åklagaren att en efterlyst person som 2014 häktats i sin frånvaro påträffats och förts till häktet.

När åklagaren en dag senare fick veta det försattes den häktade på fri fot.

Polismannen har enligt domen i Nacka tingsrätt sagt att han bara sporadiskt hade som arbetsuppgift att ansvara för frihetsberövade personer. Enligt domen har han sagt att det var omöjligt för honom att ha koll på alla situationer som kunde uppstå och vid det här tillfället hade han inte heller haft någon att rådfråga.

Nacka tingsrätt skriver i domen att det måste krävs av varje polisman att oavsett utbildning och instruktioner ägna frågor om frihetsberövande ”särskild uppmärksamhet”. Polismannen borde ha kontrollerat vad som gällde, anser domstolen.

Polismannen döms för tjänstefel till att betala 7 500 kronor i dagsböter. Eftersom brottet kan leda till fängelse ska polismannen även betala en avgift till brottsofferfonden på 500 kronor.